Най-добрият исторически сериал: 10 най-популярни чуждестранни филма

Съдържание:

Най-добрият исторически сериал: 10 най-популярни чуждестранни филма
Най-добрият исторически сериал: 10 най-популярни чуждестранни филма
Anonim

Добрата картина на далечното или близкото минало е източник, от който научаваме, че хората, населявали планетата преди стотици и хиляди години, не са били много по-различни от нас днес и са били измъчвани от същите страсти. Историческите филми, чуждестранни и местни, са добри, защото ни позволяват да сравним нашата реалност с това как е протичал животът в древни времена, а форматът на поредицата ни позволява да се потопим още по-дълбоко в реалностите от онези години.

Съставихме списък с най-добрите исторически сериали, които всички фенове на жанра трябва да гледат. Каним ви да предприемете пътешествие в миналото и да усетите очарованието на отминали епохи.

1. Рим (2005-2007)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.3

След като побеждава галите, римският генерал Цезар триумфално се завръща у дома. Но в Рим не са доволни от популярния състезател и срещу него зрее заговор в Сената. Гай Юлий е твърде опасен за властимащите и затова дори старият му приятел Помпей, подстрекаван от сенаторите, се противопоставя на победителя, което провокира гражданска война.

След като загуби, Гней Помпей Велики се скрива в Египет и Цезар тръгва там да го преследва. Местното благородство, опитвайки се да си направи благоволение, подарява на Цезар главата на убития Помпей на поднос, но римлянинът е обиден от такова отношение към своя бивш, но достоен противник. За отмъщение той сваля местния владетел и поставя царица Клеопатра, благоразумна и опасна личност, на египетския трон.

2. Викинги (2013-…)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.2

Рагнар Лотброк е бил толкова значима фигура за викингите, че според легендата е смятан за потомък на най-страховития бог Один. Безстрашният войн мечтаеше да завладее нови земи, той беше тесен в собствената си малка страна. Рагнар планира да прекоси морето, за да види света и да се срещне с нови цивилизации. Корабът за дълго пътуване е построен от Флоки, най-добрият приятел на смел изследовател.

Но дори такава знаменита личност като Рагнар не може да напусне племето без разрешението на водача. Харалд, водачът на викингите, се противопоставя на желанията на Рагнар, възниква сблъсък между двамата водачи, в който Лодброк побеждава. Сега нищо не пречи на новия ярл да отиде в чужбина, за да завладее английските земи.

3. Великолепният век (2011-2012)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.2

Турският султан Сюлейман Великолепни, управлявал в началото на 16 век, командир и реформатор, има огромен принос за просперитета и разширяването на Османската империя. Малко преди началото на управлението на Сюлейман плененият Александър попада в харема му.

Наложницата, наречена Хюррем, се опитва да привлече вниманието на собственика и обстоятелствата са в нейна полза. Точно по това време съпругата на султана изпада в немилост и той обръща внимание на красива одалиска. Хюррем, опитен интригант, отстранява от пътя си един конкурент след друг. Тази необикновена жена влезе в историята под името Роксолана.

4. Empress Ki (2013-2014)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.6

Невероятен живот е живяла една корейка Ки Сонг Нян, която успява да стане съпруга на китайския император от династията Юан. Красиво момиче, надарено с много таланти, по волята на съдбата привлече вниманието на двама благородни принцове: престолонаследника на Корейската империя Горьо, Уанг Ю, и бъдещия владетел на монголската династия Юан, Тогон Темур.

Wang Yu е свален, империята му губи своята независимост, а Song Yang, като трофей от войната, завършва като слуга в двора на императора. Младият Тохон Темур се влюбва в красива корейка и я прави своя наложница, което веднага настройва законната съпруга на владетеля срещу нея. Но Уанг Ю не забрави за Ки, освен това той мечтае отново да си върне трона на Горео. Двама императори се борят за любовта на красива наложница и за власт, а самата Ки е изправена пред трудна задача - да надмине своя съперник и да стане съпруга на Тогон Темур.

5. Crown (2016-…)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.2

Главният герой от поредицата е действащата кралица на Великобритания Елизабет II. През 1947 г. малката дъщеря на крал Джордж VI се омъжва за принц консорт Филип, който в името на любовта пренебрегва кралските титли на няколко държави. Елизабет е единственият наследник на трона и след смъртта на баща си през 1952 г. тя започва да управлява страната.

Млада жена дойде на власт в труден момент за страната, когато икономиката на Обединеното кралство беше в упадък, а сред политиците нямаше никой, който да предложи последователен план за развитието на страната. Кралицата успява да установи бизнес отношения с тогавашния министър-председател Чърчил, а след това и с неговия наследник. Идването на власт на решителен владетел беше началото на нова ера.

6. Hollow Crown (2012-2013)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.1

Хроника на управлението на британските крале от края на 14 век до 1415 г., шикозна адаптация на няколко исторически драми от Шекспир.

Хенри Болингброк от семейство Ланкастър, с подкрепата на бунтовни лордове, сваля от власт законния крал Ричард II, изключително непопулярен владетел. Възкачвайки се на трона под името Хенри IV, Болингброк нарушава принципите на наследяване на трона и първородство и до края на живота си ще бъде измъчван от вина. Кралят е измъчван от безкрайните заговори на лордовете, които някога са го издигнали на трона, той е притеснен от поведението на наследника, принц Хал, доста разпуснат млад мъж.

След това обаче, изненадващо, безгрижният младеж се превръща в истинския баща на нацията Хенри V, безстрашен войн, един от най-известните владетели на Англия.

7. Pillars of the Earth (2010-…)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.1

Англия, началото на 12 век. Страната е разкъсвана от постоянни междуособици и ожесточена борба за трона. През 1120 г. синът на английския владетел Хенри I, единственият наследник, умира в резултат на корабокрушение.

След кратко време кралят е отровен и властта отива при неговия племенник Стефан. Дъщерята на Хенри, Матилда, няма право да се възкачи на трона, но синът, роден от нея, е законният наследник на трона. Борба за короната пламва между чичо и пораснала племенница.

8. Spartacus: Blood and Sand (2010-2013)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.3

Спартак, тракийски воин, е пленен от римски легионери, а съпругата му попада в ръцете на сирийски търговец на роби. Гай Клавдий Главър, римски легат, планира да използва пленени траки в гладиаторски битки в чест на своя тъст, сенатор Албиний. Но никой не успява да убие Спартак, той излиза победител и привлича вниманието на Квинт Лентулий Батиат, собственик на училището за гладиатори.

Воин, загубил родината и любимата си, е готов на всичко. Яростта, насочена в правилната посока, кара Спартак да се бие до последната капка кръв. Един смел боец ще се сблъска с предателство и измама повече от веднъж, благородни дами ще търсят любовта му, но страстта и отмъщението са единствените чувства, които са му достъпни.

9. Тюдорите (2007-2010)

Образ
Образ

Търсене на филми: 8.0

Англия, 16 век. След като влезе на английския престол, крал Хенри VIII се стреми да стане велик владетел. За да укрепи властта си, той се жени за испанската принцеса Катерина Арагонска. Но, за съжаление на монарха, съпругата му не можа да му даде мъжки наследник и синът, роден от любимата, почина неочаквано.

Хайнрих решава да сключи нов брак с красивата Ан Болейн. Но много европейски монарси се противопоставят и папата не дава съгласие за развод. След това кралят се обявява за глава на собствената си английска църква.

10. Борджия (2011-2012)

Образ
Образ

Търсене на филми: 7.9

През 1492 г. тронът на Свети Петър под името Александър VI е зает от кардинал Родриго Борджия.

Новият папа, който постигна висок статус чрез подкупване и убийство на конкуренти, имаше много любовници и извънбрачни деца. Епископ Чезаре Борджия, най-големият син, е готов на всяко престъпление, за да запази властта на баща си, а дъщеря Лукреция не е против да съгреши с брат си.

С идването на Александър VI Ватикана става център на интриги и заговори, зад които се разгадват интригите на новия понтифекс. Амбициозен манипулатор, Родриго много бързо го усети, главата му се обърна към неограничена власт, която прави възможно да наказва и помилва както крале, така и простосмъртни.

Препоръчано: