10 фантастични филма за бъдещето, което вече е настъпило: какво се е сбъднало и какво не

Съдържание:

10 фантастични филма за бъдещето, което вече е настъпило: какво се е сбъднало и какво не
10 фантастични филма за бъдещето, което вече е настъпило: какво се е сбъднало и какво не
Anonim

Много известни научно-фантастични филми за бъдещето са направени отдавна и тяхното бъдеще вече е станало настояще и дори минало за нас. Сбъднаха ли се много от прогнозите на създателите на тези ленти?

Взехме 10 филма, чието действие се развива през 21-ви век и сравнихме света, показан там, с реалния свят. Освен това имахме едно условие: трябва да има разстояние от поне 10 години между годината на създаване на филма и времето, показано в него.

Да видим кои фантастични снимки са най-близо до истината.

1. Blade Runner (1982)

Образ Образ

Време, показано във филма:2019

Какво се сбъдна: атмосферата на нощните мегаполиси, по-специално наличието на огромни цифрови рекламни екрани; световна популярност на ориенталската кухня; видео разговори; гласово управление на компютри.

Какво не се сбъдна: създаване на изкуствени хора, неразличими от истинските; масово използване на летателни машини; използване на мигновени камери Polaroid; извънземни колонии.

2. Завръщане в бъдещето 2 (1989)

Образ Образ

Време, показано във филма:2015

Какво се сбъдна: изобретяването на смарт очила; появата на видео комуникация а ла Skype; появата на таблетки; електронна система за разпознаване на пръстови отпечатъци; холограми; широко разпространено използване на дронове; игри с жестово управление.

Също неиздавано, но съществуващи самозавързващи се ботуши и летяща дъска.

Какво не се сбъдна: появата на летящи коли; самосъхнещи дрехи; продължително използване на факса; причудливо футуристично облекло на младостта.

3. Остров (2005)

Образ Образ

Време, показано във филма:2019

Какво се случи: изобретяването на масите със сензорен екран.

Какво не се сбъдна: глобална катастрофа и нейните последствия; медицински мини-роботи, имплантирани в човешкото тяло; клониране на хора (но животните вече са били успешно клонирани, може би не много преди човешките клонинги).

4. Пътуване до Луната (1902)

Образ Образ

Време, показано във филма:2002

Какво се случи: кацане на хора на Луната.

Какво не се случи: начин за пътуване до Луната (корабът на Нийл Армстронг и колегите му не беше изстрелян от огромно оръдие); съществуването на антропоморфни обитатели на Луната, които са пленили астронавти.

5. Warriors of Light (2009)

Образ Образ

Време, показано във филма:2019

Какво се сбъдна: опити за създаване на синтетичен кръвен заместител. В действителност търсенето се извършва и с цел намаляване на зависимостта на човечеството от дарената кръв.

Какво не се сбъдна: глобална епидемия, превърнала повечето хора във вампири, и последствията от нея.

6. Ден 6 (2000)

Образ Образ

Време, показано във филма:2015

Какво се сбъдна: видео разговори от компютър (Skype се появи едва през 2003 г.); безпилотни превозни средства; хладилници със сензорни екрани.

Какво не се сбъдна: човешки спомени могат да се изтеглят, запазват и възпроизвеждат; създаване на лазерни бластери; порно-холограми; клонирани домашни любимци и възможността за тяхното дистанционно управление с дистанционно управление; клониране на хора.

7. Космическа одисея 2001 (1968)

Образ Образ

Време, показано във филма:2001

Какво се сбъдна: таблетки; видео комуникация; екрани, вградени в облегалките на самолетните седалки.

Какво не проработи: създаване на AI, надарен с емоции и креативност; анабиоза; въртяща се орбитална станция.

8. Бягащ човек (1987)

Образ Образ

Време, показано във филма:2019

Какво се сбъдна:безумна популярност на риалити шоуто; използване на фалшиви новини за манипулиране на умовете на хората; огромни екрани на обществени места; апартаменти със система за гласово управление; възможност за поръчка на билети през домашен компютър; водещи на популярни предавания стават не просто знаменитости - те имат политическо и идеологическо влияние върху публиката

И още един важен момент, на който грешат много филми за бъдещето: никакви футуристични тоалети - модата като цяло не се е променила много.

Между другото, погледнете първата снимка: филмът точно прогнозира използването на маркови костюми на участниците в шоуто като реклама (тук - adidas).

Какво не се сбъдна: тоталитарен режим в САЩ; наличието на кървави телевизионни предавания, които отвличат вниманието на хората от вътрешните проблеми на страната; експлодиращи яки, носени от най-опасните затворници; жични телефони; използване на касети; използване на реактивни раници.

9. Immortality Corporation (1992)

Образ Образ

Време, показано във филма:2009

Какво се сбъдна: осветителни тела, които се включват автоматично; видеофони.

Какво не се сбъдна: технологии, които ви позволяват да прехвърлите човешкия ум от старото тяло в новото; създаване на машина на времето; танкове с лазерно оръжие; нелепи футуристични коли на петна.

10. Time Patrol (1994)

Образ Образ

Време, показано във филма:2004

Какво се случи: нищо.

Какво не работи: управлявани с глас самоуправляващи се автомобили; Машина на времето; възможност за гледане на порно във виртуална реалност.

Популярна тема