15 Известни кадри, продадени за милиони долари

Съдържание:

15 Известни кадри, продадени за милиони долари
15 Известни кадри, продадени за милиони долари
Anonim

Днес искаме да ви запознаем с най-скъпите снимки, продадени за луди пари. Повечето хора вече са се примирили с факта, че изкуството е скъпо, а понякога дори МНОГО скъпо. Писахме защо това се случва и какъв вид изкуство е толкова високо ценено, можете да прочетете тук.

Но какво да кажем за снимките? Сумите, макар и не осемцифрени, но все пак … седемцифрени! Което също е много. И разбирате ли, аз наистина искам да знам какво е заснето на снимките, продадени за милиони долари.

Продажбите на снимки в такъв мащаб и за такива пари обикновено се извършват на аукциони (Christie's, Sotheby's) или частно. А купувачите най-често не блестят с имената си и се оказват просто богати колекционери.

Да започнем да гледаме. Снимките са изброени в ред на нарастване на стойността.

1. Томас Страт - "Пантеон, Рим" (1990)

Образ

Цена:$1,810,000

История: Германският фотограф обича да заснема посетителите на големи музеи, улавяйки техните реакции и специалната атмосфера на галерия. Един от тези кадри е заснет в известния римски Пантеон и през 2007 г. е продаден на търг на Christie's.

2. Неизвестен фотограф - "Billy the Kid" (~1879)

Образ

Цена:$2,300,000

История: това е тенекиен изстрел на известния американски престъпник Уилям Хенри Маккарти, известен като Били Хлапето, който след смъртта си получава статут на един от символите на дивия запад.

До 2015 г. се смяташе, че снимката е единствената оцеляла снимка на Били Хлапето.

3. Андреас Гурски - "Париж, Монпарнас" (1993)

Образ

Цена:$2,395,572

История: Панорамната снимка на немски фотограф е частично компютърно генерирана: същите кадри се комбинират с други, създавайки ефект на пренаселеност.

Огромно количество детайли е основната характеристика на Андреас Гурски. С негова помощ той критикува света на монументалните структури и незначителната роля, отредена на всеки отделен човек в него.

4. Синди Шърман - "Un titled 153" (1985)

Образ

Цена:$2,770,500

Story: Зловещ кадър на една от най-известните фигури във фотографската индустрия, Синди Шърман, известна със силните си и провокативни творби, където тя се появява в кадър.

Всички снимки на Синди Шърман нямат художествени заглавия и са маркирани само с цифри.

5. Андреас Гурски - "LA" (1998)

Образ

Цена:$2,941,755

История: отново Гурски и пак панорама. Този път зрителят вижда огромен Лос Анджелис от птичи поглед. Темата е същата - огромен свят, в който хората са напълно невидими.

6. Едуард Щайхен - Moonlight Lake (1904)

Образ

Цена:$2,928,000

История: Уникалността и стойността на снимката е доста лесна за идентифициране: това е първата цветна снимка, направена през нощта.

7. Синди Шърман - "Un titled 48" (1979)

Образ

Цена:$2,965,000

История: друга творба на Синди Шърман. Според самата художничка знакът на картината може да е, че зрителят не вижда лицето на момичето и затова може само да си представи коя е тя.

8. Ричард Принс - "Un titled (Cowboy)" (2000)

Образ

Цена:$3,401,000

История: и тук определено има какво да се изненадате - Ричард Принс не е направил снимка на каубой на кон, той просто е снимал фрагмент от стар Реклама на Marlboro в списание. Но съвременното изкуство също оценява подобни подходи.

9. Андреас Гурски - "Chicago Mercantile Exchange - III" (1999)

Образ

Цена:$3,301,771

История: Още един кадър от Гурски (и не последният), направен в много висока резолюция: оригиналната снимка може да бъде увеличена и можете да видите най-малките детайли от работата на борсата в Чикаго - лицата на хората и дори това, което се случва на компютърните екрани.

10. Андреас Гурски - “99 цента. Диптих" (2001)

Образ

Цена:$3 346 456

История: преместваме се от борсата към магазина „всичко за 99“. Картината показва любимите образи на Гурски: излишък от малки детайли, незабележимостта и незначителността на обикновените хора, безупречната организация на стоките и триумфа на консуматорството.

Една от най-популярните и известни снимки на немски фотограф.

11. Джеф Уол - "Dead Warriors Speak…" (1992)

Образ

Цена:$3,666,500

История: Не, това не е военна репортажна снимка, това е много висококачествена сценична снимка, заснета в студио. Професионалните актьори в кадъра са облечени с историческа точност - като войници от войната в Афганистан.

Според сюжета, войниците, убити от експлозията, са възкресени и оглеждат телата им с изненада.

12. Гилбърт и Джордж - "За нейно величество, фотоколаж" (1973)

Образ

Цена:$3,765,276

История: Колаж от 37 части от британското фотографско дуо Гилбърт Прош и Джордж Пасмор, в причудлива подредба на мъже в костюми и домашно обзавеждане. Страхотен пример за авангардна фотография.

13. Синди Шърман - "Un titled 96" (1981)

Образ

Цена:$3,890,500

Story: Снимка на тийнейджърка (вече знаем, че това е самата Синди), държаща вестник с обяви за запознанства, според намерението на художника, трябва да отразява образът на незрялата женственост, която е готова да избухне.

14. Андреас Гурски - "Rhine II" (1999)

Образ

Цена:$4,338,500

История: е най-скъпата официално продадена картина. В Christie's.

Интересно е, че електроцентралата, човекът с кучето и други пристанищни съоръжения са изкуствено премахнати от снимката. Но точно такава гледна точка иска Гурски, който иска да покаже „точен образ на съвременна река.“

15. Peter Lik - "Phantom" (2014)

Образ

Цена:$6,500,000

История: Снимка, направена в пещера Antelope Canyon в Аризона. Очертанията на прах и пясък в лъчите на слънцето тук наистина могат да изглеждат като призрак. Първоначално снимката беше цветна, но черно-бялата версия беше купена за рекордна сума.

Сделката на австралийския фотограф с неговия щедър, но анонимен купувач беше частна, така че не всички експерти признават този рекорд. Питър Лик обаче има показания от адвокатите, които придружиха продажбата.

Бонус: Дмитрий Медведев - Тоболски Кремъл (2009)

Образ

Цена:$1,700,000

История: Снимка, направена от руския министър-председател Дмитрий Медведев (тогава президент) по време на обиколка с хеликоптер.

Бонус 2: Кевин Абош - Potato 345 (2010)

Образ

Цена:$1,080,000

История: Кевин Абош казва, че обича да стреля по картофи точно толкова, колкото обича хората. В крайна сметка на снимките това растение винаги изглежда различно.

Изненадващо, един от портретите на картофи, направен от ирландски фотограф, беше купен от анонимен европейски бизнесмен за горните големи пари.

В заключение си струва да се отбележи, че всички суми са посочени без конвертиране на валутния курс. И също така честно признаваме, че снимката на Ричард Принс „Духовна Америка“, продадена за 3,9 милиона долара (тя се нарежда на трето място сред най-скъпите), не е в списъка. По-добре я потърсете сами, иначе е болезнено неприлична.

Популярна тема