10 най-добри филма на Никита Михалков: руски режисьор с Оскар и славно минало

Съдържание:

10 най-добри филма на Никита Михалков: руски режисьор с Оскар и славно минало
10 най-добри филма на Никита Михалков: руски режисьор с Оскар и славно минало
Anonim

Никита Сергеевич Михалков, руски режисьор, актьор, сценарист, бизнесмен и телевизионен водещ, носител на различни награди, награди, звания, ордени и медали, навършва 76 години на 21 октомври.

Започва да се снима във филми като тийнейджър, а на 28 години вече прави своя дебют като режисьор. Оттогава Михалков е направил повече от три дузини филми с различна степен на успех, като активно ги представя на руски и международни филмови фестивали.

Никита Сергеевич е една от най-значимите фигури в местния филмов бизнес и извън него. Предлагаме да си припомним най-добрите режисьорски творби на майстора.

1. Изгорени от слънцето (1994)

Образ

Блажена и спокойна атмосфера цари в дачата край Москва на червения командир Сергей Котов. Голямо разнородно семейство се наслаждава на летните дни и весели забавления. Скоро към компанията се присъединява стар приятел на семейството Митя. Той изчезна от полезрението в продължение на много години и най-накрая се появи и се присъедини към общата пламенна бъркотия без намеса.

Въпреки това, това е само привидно. Митя е служител на НКВД и пристига да арестува командира на дивизията за участие в определен заговор. Котов само се усмихва на подобни обвинения, защото той е легендарният командир на Червената армия.

Той все още не знае, че дните на героите са свършили и идва брутален период на репресии.

2. Приятел сред непознати, непознат сред приятели (1974)

Образ

Гражданската война приключи, но войниците от Червената армия все още имат много работа.По-специално, от центъра е получено съобщение за необходимостта да се помогне на гладуващите хора от Поволжието. Председателят на губернския комитет Саричев драсна дъното на бурето и събра злато на стойност над 500 хиляди рубли, реквизирано от безотговорни представители на буржоазията.

Беше решено спешно да се екипира група от доверени лица, водени от Егор Шилов, за да доставят средствата на мястото. Въпреки това в същия ден в апартамента на Шилов е открит обезобразен труп. Не искайки да забавят изпращането на пари, те незабавно събират нов екип, но изглежда, че в редиците на ЧК се е появил предател, тъй като влак с ценен товар е ограбен и златото заминава в неизвестна посока.

3. Пет вечери (1978)

Образ

Александър Илин ще остане в града само за няколко дни. Решава да ги прекара с приятелката си Зоя. Докато се занимава с баницата, главната героиня забелязва на прозореца съседна къща и си спомня историята отпреди осемнадесет години.В това, че още преди войната той наема стая в него от жената Тамара. Александър задава въпроса: кой живее там сега? Той посещава познат общински апартамент и научава, че Тамара все още живее в него.

Срещата е напрегната и студена. Жената казва, че работи във фабрика, отглежда племенника си. Тя добавя още, че няма нищо против мъжът да остане тук за няколко дни. Илин приема предложението.

4. Недовършена пиеса за механично пиано (1976)

Образ

Нейният почитател Порфирий Глаголиев, любовникът Михаил Платонов със съпругата си Александра, лекар и няколко кредитори гледат към светлината на вдовицата Анна Петровна Войницева. Вечерите в имението минават със сериозни и не много разговори, фантоми и практични шеги.

Доведеният син на вдовицата запознава местната общност с младата си съпруга София. Платонов разпознава в една жена любовта на младостта си.Тя изглежда леко разочарована от срещата, тъй като очакваше да види напреднал човек, силен и успешен, а пред нея е скромен учител, женен за находчив невзрачен човек с мизерна шапка.

Платонов започва да осъзнава незначителността на живота си и невъзможността да промени нещо в него.

5. Сибирският бръснар (1998)

Образ

Очарователната авантюристка Джейн Калаген пристига в Русия, за да рекламира машина, наречена Сибирският бръснар, създадена от изобретателя Дъглас МакКракен. Той реши, че с помощта на хитър и привлекателен чужденец ще бъде много по-бързо да придобие необходимите връзки сред висшето общество на страната. Една от основните мишени е генерал Николай Радлов. Той лесно попада в магията на красавицата и изглежда, че делото е свършено, но любовта се намесва в историята.

Джейн среща кадета Андрей Толстой и се влюбва. Младият мъж просто губи главата си и е готов на всяка лудост в името на любимата си жена, дори да бие публично стария генерал и да отиде на тежък труд.

6. 12 (2007)

Образ

Съдът разглежда делото за убийството от чеченски тийнейджър на приемния му баща, руски офицер. Съдебните заседатели се оттеглят в гимназията на училището, напълно уверени, че цялото събитие ще отнеме няколко минути: всички единодушно ще отговорят, че младежът е виновен, а след това дванадесетте мъже ще се заемат с работата си.

Резултатите от допитването обаче показаха, че има един, който не е съгласен с мнението на тълпата. Ученият-физик предложи да се мисли: в крайна сметка пред тях е „някакъв“човек и те решават съдбата му. Той разказа историята на своя живот, в който в най-трудния за него момент сред тълпата от безразлични хора се намира някой, който проявява интерес и това му дава сили да живее и дори да стане щастлив. йени

Един по един съдебните заседатели започват да мислят и все повече хора се съмняват в доказателствата за случилото се.

7. Роб на любовта (1975)

Образ

Гражданската война в Русия е в разгара си. Москва вече е окупирана от болшевиките, но бялото движение все още държи позиции в южната част на страната. Именно в този ъгъл се снима мелодрама с участието на известната актриса Олга Вознесенка. Изглежда вятърът на промяната няма нищо общо със снимачния екип. Разиграват епизод след епизод, обядват вкусно и се забавляват в паузи сред природата.

Нещата обаче не са толкова спокойни в града. Шефът на контраразузнаването често посещава режисьорите. Подозира оператора Виктор Потоцки. Последният наистина е подземен революционер и тайно харчи запаси от филми за заснемане на зверствата, които вършат белите, а Виктор също става обект на въздишките на Олга.

8. Няколко дни от живота на И. И. Обломов (1979)

Образ

Иля Илич Обломов вече е над тридесет, но няма велики дела и не е изградил голяма кариера и едва ли ще се случи. Някакъв копнеж нападна героя: той сякаш се готви за нещо сериозно, но се оказа напълно неприспособен към обикновения живот и тя го подминава, а той само спи и крещи на слугата на Захар.

Единственият човек, който може да изгони мързелив мъж от леглото и да го принуди да излезе в обществото, е старият приятел Щолц. Той е делови и прогресивен човек и не е свикнал да се разпилява за дреболии, но е невъзможно да се оформи Обломов в нещо подобно на себе си.

Той реши да свърже умната и красива Олга Илинская с превъзпитанието на домашното тяло.

9. Kindred (1981)

Образ

Маруся Коновалова отиде с подаръците в града, за да посети дъщеря си Нина и внучката си Ирина. Тя дойде да се зарадва на благополучието на близките си, но едва скоро разбра, че не всичко е наред в къщата на Нинка: тя и съпругът й бяха на ръба на развода, започнаха афера отстрани с женен мъж, а Иришка междувременно съвсем излезе извън контрол.Енергична и директна, Маруся решава да вземе нещата в свои ръце.

Като начало, тя удря зет си в челото и учи дъщеря си как да живее. Опит за подобряване на отношенията в семейството завършва с пълен провал. Героинята разбира, че всички са израснали отдавна и не се нуждаят от нейните съвети и морализаторства. Тъжна и обидена, Маруся си събира раниците и отива право на гарата.

10. Няма свидетели (1983)

Образ

Тя отглежда сина си сама. Той, бившият съпруг, периодично идва да ги посети, за да разпита за живота и да говори за своя. Между другото, той се разбира добре с втората си съпруга, която също е дъщеря на академик, и се радва на успеха на собствената си дъщеря. Бебето играе прекрасно Дебюси.

Тази вечер той дойде в добро настроение, но настроението му, подгряно от пиян коняк, скоро се влоши поради нейното съобщение за предстояща женитба. Веднъж имал подлостта да хвърли анонимно писмо на нейния избраник и да му създаде големи проблеми.Сега има опасения, че истината ще бъде разкрита и кариерата ще тръгне надолу.

Значи е време за нова злодеяние, чиято жертва ще бъде бившата съпруга.

Бонус: Разхождам се из Москва (актьорска игра, 1963)

Образ

Режисьор:Георги Данелия.

Завръщането на метростроителя Николай от нощната смяна този път не завършва с желаната почивка, а се превръща в поредица от забавни случки, интересни срещи и добри дела, защото Колка винаги е готов да помогне на приятели и просто непознати. Той се среща с гост от Сибир, монтажник и начинаещ писател Володя.

Млад мъж се изгуби в лабиринтите на Москва и Николай ще трябва да го разведе из улиците на столицата. Той също трябва да помогне на приятел, който е на път да се ожени, след това да отиде в армията и също така да покани очарователната Алена от звукозаписния отдел на разходка.

Популярна тема