10 най-добри филма на Юрий Никулин: велик комедиен артист и не само

Съдържание:

10 най-добри филма на Юрий Никулин: велик комедиен артист и не само
10 най-добри филма на Юрий Никулин: велик комедиен артист и не само
Anonim

Юрий Владимирович Никулин, съветски и руски цирков и филмов артист, щеше да навърши 100 години на 18 декември. Той е роден и израснал в трудни за страната времена. Веднага след училище той отива в армията, а след това във Великата отечествена война.

След като завършва, Юрий Владимирович, който е израснал в актьорско семейство, прави опити да влезе в театралните университети на столицата, но те не виждат в него склонности към професията на актьор. Той успява да влезе в студиото на Московския цирк на булевард Цветной. Там той започва кариерата си на комедиен артист.

Никулин е известен на местната публика предимно с комедийните си роли. Във филмографията му обаче има доста разнообразни герои: смешни и нелепи, трогателни и дълбоки. Ето десетте най-забележителни образа, изпълнени от известния актьор.

1. Куче Мелез и необичайна кръстоска / Moonshiners (1961; 1962)

Образ

Режисьор:Леонид Гайдай.

Трима приятели, Страхливец, Дънс, Опитният и тяхното вярно куче Барбос отиват на пикник на брега на реката. Там ядат скара, пият алкохол, наслаждават се на пейзажа. Приятели решават да ловят риба, но не с въдица, а с динамит. Връзват го за пръчка, запалват го и го хвърлят във водата. Доброто куче им прави лоша услуга. Той изважда пръчка от реката и хуква да зарадва собствениците с находка, които бягат от Барбос в ужас.

Понякога през зимата една предприемчива троица реши да направи лунна светлина в хижа в гората. Самостоятелно направената единица зарадва приятели: отварата се оказа отлична. Те дори опитаха Барбоса, но кучето не хареса лакомството. Той взема серпентината от конструкцията и бяга от гъсталака. Страхливец, Dunce, опитен се втурват след.

2. За мен, Мухтар! (1964)

Образ

Режисьор:Семьон Туманов.

Полицай Глазичев пристига на повикване на жп гарата. В един от вагоните има много агресивно овчарско куче без стопанин. Лейтенантът с мъка, но успява да изведе кучето. Скоро се открива и любовницата на Мухтар. Въпреки това, една жена с удоволствие, за 100 рубли, се отървава от доста преситен четириног приятел.

Така че кучето получава официална регистрация в властите. Глазичев ще трябва да страда много, преди Мухтар да получи заветния документ за неговата годност за службата за издирване.

И сега дуетът започва съвместна работа в полицията. Дори ако първият случай беше само за три рубли и се отнасяше до няколко заека, откраднати от портиер, но скоро дори повторните нарушители ще треперят при вида на толкова добре координиран екип.

3. Бизнес хора (1963)

Образ

Режисьор:Леонид Гайдай.

Престъпниците са различни. Например, Shark Dodson, след като успешно ограби паричен влак с партньор, застреля последния и избяга с плячката, а много години по-късно той, без да мигне окото, съсипа своя приятел, който някога му помогна с придобиването на евтини акции.

Но крадецът, влязъл в богаташка къща, за да спечели от ценни предмети, влезе в разговор със собственика и, като се сближи на обща тема - ревматизъм, неочаквано го покани да пият в най-близката механа.

И накрая двама нещастни бандити решиха да спечелят допълнителни пари, като откраднат сина на местен богаташ, но след няколко дни сами върнаха детето на семейството и дори платиха допълнително, защото момчето се оказа просто непоносим и агресивен.

4. Операция Y и други приключения на Шурик (1965)

Образ

Режисьор:Леонид Гайдай.

По жизнения път на Шурик има добри и не толкова добри хора. Последните включват наглия герой Федя, който не искаше да отстъпи мястото си на бременна жена и биеше ученик, който се опита да го принуди да се изправи. Съдбата отново събира Шурик и Федя, този път на строителна площадка. Трудолюбив студент и пораснал хулиган ще започнат истинска битка, но Шурик все пак ще излезе победител и ще накара паразита да работи с помощта на отдавна доказан инструмент - пръчки.

И ученикът няма да се страхува да се изправи срещу трима бандити, които са на път да ограбят склада, който той е охранявал, и да се запознае с великолепните бележки и тяхната любовница, очарователното момиче Лида.

5. Стари разбойници (1971)

Образ

Режисьор:Елдар Рязанов.

Двама приятели, инженер Валентин Петрович Воробьов и следовател Николай Сергеевич Мячиков, по шейсет. Време е за заслужена почивка. Воробьов организира церемониално сбогуване с куп подаръци и силни речи. Героят на деня, развълнуван, решава да работи за благото на отечеството и остава на работа.

Но положението на Мячиков не е толкова розово. Шефът му, без намек, моли подчинения си да напусне, тъй като на негово място вече има кандидат за „крадци“. Николай Сергеевич няма да се присъедини към редиците на пенсионерите, но възнамерява да разреши шумен случай и да се обяви за незаменим работник.

Неговият верен другар Воробьов измисля брилянтен план: да ограби художествена галерия и да позволи на Мячиков да намери откраднатия експонат.

6. Кавказкият затворник или новите приключения на Шурик (1966)

Образ

Режисьор:Леонид Гайдай.

Студентът Шурик, пристигнал в Кавказ, за ​​да изучава местните традиции и обичаи, се съгласява да участва в един от тях. Необходимо е да се извърши древен ритуал - отвличането на булката.

Местен чиновник, другарят Саахов, щеше да се ожени за красива студентка Нина. Пълен с увереност, че съгласието на момичето е налице, Шурик помага да я откраднат и да я прехвърлят в къщата на младоженеца.

По-късно, след като научи, че Нина просто е била продадена за стадо овце, а той е бил нагло взет, главният герой бърза да поправи грешката и дори стените на психиатричната болница, където злобните критици са го скрили, ще не спира желанието си да спаси „спортиста, комсомолка и просто красавица.“

7. Диамантената ръка (1968)

Образ

Режисьор:Леонид Гайдай.

Семьон Семьонович Горбунков, изключително почтен и високо морален човек, обслужва първото си задгранично турне.По пътя той среща енергичната и чаровна Геша. По време на спирка в един от градовете Семьон Семьонович бърза да се наслади на местните красоти, но мисията на Геша е по-отговорна. Той търгува с контрабанда и трябва да получи бижута и да ги пренесе в СССР без намеса.

Въпреки това Горбунков, без да знае, се справя по-бързо с чужда задача. Той случайно се подхлъзва на правилното място, казва простата парола „По дяволите“и става собственик на отливка, пълна със злато и диаманти.

След като съобщи за инцидента на правилното място, Семьон Семьонович започва опасна игра, за да изведе контрабандистите на чиста вода.

8. Двадесет дни без война (1976)

Образ

Режисьор:Алексей Герман.

Военният журналист, майор Василий Лопатин, получава ваканция за двадесет дни, както и задачата да занесе вещите на другар, загинал на фронта, на семейството му. Главният герой пътува с влак до Ташкент, среща се с всякакви хора и изслушва техните истории.

Тук пилотът описва въздушните си подвизи, а миг по-късно вече прегръща майка си обезумял от щастие на полугарата. Ето войник на средна възраст, чието сърце се пръска от отчаяние и гняв заради изневярата на жена му.

Лопатин пристига в Ташкент и няколко дни без война преминават във вихрушка от събития: разговор с бившата му съпруга и нейния нов избраник, среща през 1943 г., гледане на снимките на филм за войната от хора, които никога не са били там, и накрая кратка, но ярка любовна история, която главният герой е имал късмета да изживее далеч от експлозии и смърт.

9. Плашило (1983)

Образ

Режисьор:Ролан Биков.

Никога не е лесно за тийнейджър да се премести в ново училище. Така че връзката на Лена Бессолцева с момчетата не се получи от самото начало. Те смятаха момичето за ексцентрично и нелепо, като дядо си, който имаше скъпа колекция от картини и ходеше години наред с едно кърпено палто.

Лена се опита твърдо и с усмивка да издържи всички подигравки и подигравки на момчетата, но те не я приеха и когато учениците разбраха, че Бессолцева е предала класа си, като е докладвала за отсъствия и е ходила на кино, момичето стана истинско изгнаник.

Въпреки това, Лена все още беше готова да понесе обиди и дори побои. Просто едно момиче се влюби в най-интелигентното и красиво момче в класа и се опита да запази тайната му, за да не разбере никой какъв страхливец и негодник е той.

10. When the Trees Were Big (1961)

Образ

Режисьор:Лев Кулиджанов.

Кузма Кузмич Йорданов не желае да има постоянна работа. Майорът, който за пореден път извика безотговорен гражданин на профилактичен разговор в полицията, е изненадан, че човек с професия шлосер, минал през войната и награден, не може да намери себе си в живота и заплашва Йорданов с депортация от Москва.

По време на работа на непълен работен ден, главният герой среща възрастна жена, която му разказва историята на момиче сираче, останало в селото си след бомбардировките, но все още се надява да чуе семейството си.

Кузма Кузмич, уморен от самотата и мрачното съществуване, решава да отиде на това място и да се превъплъти в бащата на момичето.

Популярна тема