Светът пусна филма "1917" за Първата световна война. Защо тази снимка може да е най-добрата през 2020 г.?

Съдържание:

Светът пусна филма "1917" за Първата световна война. Защо тази снимка може да е най-добрата през 2020 г.?
Светът пусна филма "1917" за Първата световна война. Защо тази снимка може да е най-добрата през 2020 г.?
Anonim

Случайно новата 2020 година току-що започна, а може би най-добрият му филм вече е заснет и обикаля кината. Британският филм за Първата световна война на режисьора Сам Мендес скоро ще излезе в Русия. Филмът вече оглави световния боксофис с приходи от над 30 милиона долара, но едва започва по отношение на приходите.

Интересът към филма се увеличи, след като стана известно за метода му на заснемане - а ла "Birdman" - и силния сюжетен компонент, което вече беше потвърдено от оценките на зрители и критици, както и от няколко международни награди и множество номинации за "Оскар".

Филмът определено си заслужава гледането и ето защо.

Рядка тема за Първата световна война във филмите

Образ

Недвусмисленият плюс на "1917" е липсата на размиване на темата: събитията от Първата световна война се показват рядко в киното. Което е странно, защото както знаете, тази конкретна война е "Великата" за британците - тя имаше много по-смазващ ефект върху тяхната история и взе повече човешки жертви от Втората световна война.

Явно този път създателите са се постарали.

Лична история

Образ

Сценарият е създаден по рецептата на условния "Титаник" - вземаме позорното събитие, за което всички знаят, оставяме го на заден план и поставяме личната история на преден план.

Сюжетът се върти около двама млади войници от британската армия, които трябва за много кратък период от време да предадат съобщение на фронтовата линия, което може да спаси 1600 колеги от засада (включително брата на един от героите).

Рядък и много ефективен метод за снимане

<iframe<img src=""https://www.youtube.com/embed/kMBnvz-dEXw?feature=oembed"

"

За това как са заснели "1917", заслужава да се спомене отделно. Потапянето на зрителя в събитията във филма ще бъде подсилено от оригиналния монтаж, който създава ефекта на неделим кадър: сякаш всичките два часа от времето с всички събития са заснети наведнъж.

И тъй като според сюжета героите трябва да се втурнат от точка А до точка Б с пълна скорост, ни очакват 119 минути почти непрекъснати военни действия. По време на филма зрителят ще следва героите нон-стоп, без да губи от поглед себе си и това, пред което са изправени.

Тази техника вече е използвана - например в известния филм "Birdman" през 2014 г.И това е наистина страхотен трик! Можете да научите как е минало снимането във видеото по-горе - невероятно е интересно (снимане в един дубъл за 8-10 минути, където всички участници в процеса трябва да направят всичко както трябва, в противен случай трябва да започнете отначало - о, красота!). Нищо чудно, че създателите публикуваха това видео преди пускането на самия филм. Благодарение на него интересът на публиката се оказа подобаващо подгрят.

Работа с камера и монтаж като изкуство

Особено си заслужава да се отбележи складът в създаването на филма от оператора Роджър Дийкинс, който вече получи Оскар за своите умения (и беше номиниран цели 15 пъти!). В това вирусно видео от 9 януари той говори за някои от триковете и иновациите на снимачния процес.

Перфектна комбинация от актьори

Изображение alt=

С участието на две малко известни момчета Дийн-Чарлз Чапман и Джордж МакКей. И това е чудесно решение, защото зрителят ще ги възприеме напълно като герои, а не като актьори, които са ги изиграли.

Но тази двойка има Колин Фърт, Марк Стронг, Ричард Мадън, който е Роб Старк, Андрю Скот, който е Мориарти, и Бенедикт, който е Къмбърбач.

Режисьорът Сам Мендес е известен в цял свят с хита си "American Beauty" и последните си два филма за Бонд Skyfall и Spectrum.

Първи отзиви

В Обединеното кралство филмът излезе на 10 януари, в САЩ на 25 декември 2019 г. Средна оценка в IMDb: 8,7; критиците също са доволни - на Rotten Tomatoes картината има 90% "свежест", на Metacritics 79%.

Освен добри номера, "1917" вече успя да грабне две големи награди на "Златен глобус" - за най-добър драматичен филм и най-добър режисьор. И това предрича няколко Оскара за филма, а той вече е номиниран в 10 категории (само Joker има повече).

Премиерата в Русия, според различни източници, ще се състои или на 30 януари, или малко по-късно - на 6 февруари. Така или иначе, този филм може да бъде един от най-готините сериали, които ще се появяват по кината през 2020 г.!

Популярна тема