Най-добрите високо оценени корейски филми: Топ 10 на най-интересните филми за 2020 г. за любовта, войната и приятелството

Съдържание:

Най-добрите високо оценени корейски филми: Топ 10 на най-интересните филми за 2020 г. за любовта, войната и приятелството
Най-добрите високо оценени корейски филми: Топ 10 на най-интересните филми за 2020 г. за любовта, войната и приятелството
Anonim

Днес Южна Корея завладява света по много начини. Козметичните марки са много популярни сред нежния пол. Младите хора активно изучават корейски език, за да разберат какво пеят любимите им сладкогласни идоли и за какво говорят драматичните герои.

Въпреки това, както се казва, не само K-pop е такъв. Страната може да се гордее с много високи постижения в областта на създаването на игрални филми: военни, криминални, комедийни, за любовта. Искам да кажа, каквото и да е! Специалният южнокорейски привкус не прави най-добрите снимки на страната по-малко гледаеми и интересни за жителите на други части на света.

По-конкретно, корейският филм от 2019 г. наскоро получи Оскар в категорията за най-добър филм и стана първият филм, който не е на английски, получил тази най-почетна номинация. Паразит и други в нашите топ 10 високо оценени южнокорейски филма, направени през 21 век.

1. Паразит (2019)

Образ

Режисьор:Bong Joon Ho.

Бедното семейство Ким живее в мазето. Докато децата са заети да търсят безплатен Wi-Fi в апартамента, родителите мислят как да спечелят пари. Изведнъж приятел на сина на Минг внася лъч надежда в къщата. Той предлага на Киу да вземе учител за тийнейджърка в богатото имение на Пак.

Находчивото момче лесно печели доверието на г-жа Парк. Той смело и нагло един след друг прикрепя всичките си роднини към богата къща. Сестра му става учителка на малко момче, баща му става шофьор, а майка му става икономка.

Семейство Ким трябваше да положат много усилия, за да изведат старата икономка от вратата. Но тя ще се върне в тази къща и ще обърка всички карти за хитрото семейство.

2. 38-ми паралел (2004)

Образ

Режисьор:Kang Jaegyu.

Лятото на 1950 г. изглежда благоприятства семейството на Lee Jin Tae. Майка му и годеницата му успешно продават юфка, по-малкият му брат Лий Джин Сук се справя добре в училище, а самият главен герой работи неуморно като обущар и планира да се сдобие със собствено гнездо до есента.

Избухването на войната разбива всички мечти и надежди. Семейството бърза да напусне града, преди вражеската армия да го достигне. На гарата Ли Джин Сук, заедно с други млади хора, е насила бутнат във влак, който отива отпред.

Jin Tae решава да спаси брат си от ръцете на военните, но осъзнавайки безсмислието на идеята, той тръгва на война с него, за да защити и върне майка му жива.

3. Nowhere Man (2010)

Образ

Режисьор:Lee Jong Bum.

Cha Tae Shik не е много дружелюбен и постоянно е в мрачно настроение. Работи в заложна къща.

Единственият гост в апартамента му е момичето на съседа Со Ми. Детето живее с майка си, наркоманка и проститутка, и е оставено само на себе си почти денонощно. Момичето е щастливо да общува със странен съсед, когото смята за добър човек, защото той не затваря вратата пред носа й и дори може да я нахрани и да я остави да пренощува.

Един ден майката на Ми изпада в тежка лента с наркотици и гангстери посещават дома й. Вземат със себе си и жената, и детето. Съседът решава да помогне на семейството и се забърква в опасно начинание.

4. Пролет, лято, есен, зима… и отново пролет (2003)

Образ

Режисьор:Kim Ki-duk.

На езерото в плаваща пагода, далеч от цивилизацията, живеят учител и негов ученик. Старецът споделя знанията си за природата и света, за силата на лечебните билки, за злото и доброто.

Минават години и момчето става млад мъж. Вълните на живота неумолимо го повличат в своя кръговрат, защото дори мъдрият монах не е в състояние да устои на предопределеното от съдбата. Млад мъж се влюбва страстно в момиче и напуска манастира.

Той извършва ужасно престъпление и плаща за него с години плен, но се завръща на мястото, което някога е било негов дом. И тук на езерото той ще има свой ученик, на когото ще се опита да предаде мъдростта на живота, която самият той познава.

5. Прислужница (2016)

Образ

Режисьор:Park Chan Wook

Младо момиче става прислужница на богата г-жа Хидеко. Младата дама обаче не е толкова проста. Suk-hee е израснала сред измамници и крадци и сега тя пристигна в имението със специална мисия.

Прислужница трябва да помогне на познат авантюрист псевдограф Фудживара да спечели благоволението на богата наследница. Той възнамерява да очарова Хидеко, да се ожени за нея и да я предаде в лудница и да присвои всичките й пари, като благодари на асистентката й със значителна сума.

Пълна с егоистични намерения, Сук-хи започва задълженията си, но скоро се влюбва в господарката си. Изглежда, че наследницата е много по-доволна от целувките на прислужницата, отколкото от импулсивния ухажор.

6. Спомени за убийство (2003)

Образ

Режисьор:Bong Joon Ho.

Поредица от убийства и изнасилвания на жени се случват в провинциален корейски град. Детективите Парк и Чо започват да разследват престъпления, използвайки много сурови методи за събиране на доказателства и самопризнания. Те организират разпити с предразсъдъци към всеки човек, който по някакъв начин е запознат с жертвите.

Подозрението пада върху всеки в града, малко кос поглед към минаващо момиче. Особено отива на местния идиот, когото главните герои смятат за главния виновник за всички зверства, но инспектор Со, който пристигна от Сеул навреме, веднага разбра, че това е фалшива следа. Той има свои предположения за действията на маниака. По-специално, той предпочита да убива в дъжда.

Ето какво се случва: поредното убийство се случва в една дъждовна вечер.

7. Empty House (2004)

Образ

Режисьор:Kim Ki-duk.

Tae Suk пътува с мотоциклет и намира места за отсядане по много странен начин. Оставя листовки по вратите на къщите или ги залепва на ключалката, а след време проверява кои от тях не са откъснати от собствениците. След като се увери, че къщата е празна, главният герой се нанася в нея за кратко.

По време на престоя си Тае Сук прави много полезни неща за истинските собственици: пере дрехи, ремонтира домакински уреди, полива растения. След като се установява в друг апартамент, младият мъж осъзнава, че този път не е сам в него. Съпругата на собственика на къщата мълчаливо наблюдава всички действия на Тае Сук и по някаква причина не се обажда нито на съпруга си, нито на полицията.

8. I Saw the Devil (2010)

Образ

Режисьор:Kim Ji Woon.

Извършено е брутално убийство на младо момиче. Части от тялото й са намерени в езеро. Жертвата се оказва годеницата на специалния агент Ким Су Хюн. Разстроен от мъка, мъжът незабавно си взема отпуск и започва собствено разследване на престъплението.

Той посещава един по един най-известните копелета, които може да са замесени в случилото се и безмилостно ги бие с надеждата да получи признание. Накрая той тръгва по следите на истинския престъпник и намира пръстена на любимата си в леговището си.

Въпреки това, главният герой не бърза да изпрати злодея в другия свят или в полицията, той ще остави чудовището да премине през ужасни мъки, така че да съжалява, че изобщо се е родил. йени

9. Съвместна зона за сигурност (2000)

Образ

Режисьор:Park Chan Wook

В демилитаризираната зона, разделяща Корея на Северна и Южна, се случи много неприятен инцидент: двама севернокорейски войници бяха убити и по един ранен от всяка страна.

Сержант Lee Soo-hyuk от южнокорейската армия признава за престъплението. Той разкрива, че е бил отвлечен от другата страна и е бил принуден да стреля, за да избяга при своите. Северна Корея има различна версия.

Разследването е поверено на екип от европейски следователи, ръководен от Софи Е. Чан. Жената внимателно проучва показанията на двете страни, но оцелелите войници са много лаконични и Софи трябва сама да възстанови веригата от събития.

Тя заключава, че в инцидента е участвал друг човек.

10. Oldboy (2003)

Образ

Режисьор:Park Chan Wook

Oh Dae Soo е отвлечен от неизвестни хора и поставен в стените на затворническа килия. Петнадесет дълги години героят прекарва зад решетките, без да осъзнава защо е попаднал тук и кои са хората, решили да изкривят живота му по този начин. Един ден мъките свършват и човекът получава дългоочакваната свобода.

Той планира да търси нарушители и жестоко отмъщение и изглежда, че вече няма да изпитва други чувства на този свят, но съдбата го събира с младата Ми До. Междувременно похитителят започва втората част на играта с главния герой.

Той ще накара О Дае Су да си спомни греховете от миналото, да нанесе съкрушителен удар, отреждайки на Ми До специална роля в цялата тази история.

Популярна тема