Най-добрите психологически филми от последно време: топ 10 на най-интересните и напрегнати филми, които всеки фен на жанра трябва да види

Съдържание:

Най-добрите психологически филми от последно време: топ 10 на най-интересните и напрегнати филми, които всеки фен на жанра трябва да види
Най-добрите психологически филми от последно време: топ 10 на най-интересните и напрегнати филми, които всеки фен на жанра трябва да види
Anonim

Трилър филмите никога няма да спрат да бъдат актуални. В природата на човека е да търси тръпката, за да отвлече вниманието от реалността, особено ако животът му е предвидим и монотонен. Не може да се каже, че филмите, направени в този жанр, трябва да се гледат от всички, но все пак има много почитатели на такива филми.

В нашия списък ще намерите страхотни примери от жанра с високи оценки от критиците и добри оценки на публиката. С тях няма да скучаете на кино!

1. Gone Girl (2014)

Образ

Режисьор:Дейвид Финчър.

Внезапното изчезване на съпругата му в навечерието на петата годишнина от брака и последвалите събития превърнаха живота на Ник (Бен Афлек) в кошмар. В къщата си той открива следи от кърваво престъпление и полицията го смята за замесен в убийството на жена си.

Навикът на Еми (Розамунд Пайк) да оставя загадъчни съобщения, загадки и пъзели на годишнината от сватбата си беше любим на Ник преди, но този път уликите играят срещу него. Изглежда, че целият свят е вдигнал оръжие срещу нещастника и той няма друг избор, освен сам да се опита да разгадае мистерията.

2. Под прикритието на нощта (2016)

Образ

Режисьор:Том Форд.

В центъра на историята са бившите съпрузи Едуард (Джейк Джиленхал) и Сюзън (Ейми Адамс), които живеят доста щастливо във втория си брак. След 19 години тя получава преглед на роман, написан от бивш любовник. Става въпрос за престъпление, убийство и отмъщение.

Действието на картината се развива или в миналото, или в настоящето, или в измисления свят на книгата, която главният герой чете. Смесицата от събития поддържа интереса на публиката – има и кървави подробности, и интриги, и чувствата на жена, която вижда известен паралел между сюжета на романа и миналия й живот с писател, предаден от нея.

3. Cloverfield 10 (2016)

Образ

Режисьор:Дан Трахтенберг.

Трудно е да се опишат емоциите на момиче, което, дошло на себе си след катастрофа, се оказва в ръцете или на спасители, или на маниаци.

Някои хора държат бедно момиче на име Мишел (Мери Елизабет Уинстед) в бункер, обяснявайки, че е имало химическо заразяване и не си струва да рискувате живота си и да напускате приюта. Бункерът е оборудван с всичко необходимо за оцеляване, а компанията на двама мъже в началото не притеснява особено Мишел. Но, наблюдавайки поведението им, момичето започва да се съмнява и решава да опита да излезе навън.

4. Черният лебед (2010)

Образ

Режисьор:Дарън Аронофски.

Драма на две балерини, всяка от които мечтае да стане прима. Едната е крехката и небезизвестна Нина (Натали Портман), другата е освободената и вулгарна Лили (Мила Кунис).

Нина, която трябва да танцува в Лебедово езеро, се справя чудесно с ролята на Белия лебед. Вторият ипостас - Черният лебед - е недостъпен и непонятен за нея.

Филм за това как, прекрачвайки себе си, едно мило и инфантилно момиче постепенно се превръща в престъпник.

5. Момичето с татуировката на дракон (2011)

Образ

Режисьор:Дейвид Финчър.

Достойна адаптация на култовия скандинавски роман със същото име.

Журналист, изпаднал в немилост, е нает от богат човек и предлага да намери племенницата му Хариет, изчезнала преди много години. Новоизпеченият частен детектив Блумквист (Даниел Крейг) със социопат асистент, момичето хакер Лисбет (Рууни Мара), проучват много документи, срещат се с роднините на Хариет и стигат до заключението, че тя е жива и се крие под фалшиво име.

В допълнение към сложния сюжет, връхната точка на филма бяха неговите главни герои с нетривиални герои, страхотен саундтрак и брилянтна работа на оператора.

6. Жокер (2019)

Образ

Режисьор:Тод Филипс.

Най-противоречивият филм на годината, спечелил Оскар за най-добър актьор и най-добра музика. Нов поглед към героя на култовия комикс, Жокера, който вече не е просто злодей, а кръвожадно чудовище и също така е жертва на човешкото безразличие и жестокост. Неуспешен комедиен актьор, ужилен от неразбирането на другите, започва да отмъщава и ужасява жителите на Готъм Сити.

Невероятната роля на Хоакин Финикс, успял да предаде трагедията на един самотник, който кара хората да му обръщат внимание по най-адски начин. Въпреки фиктивния сюжет, картината плаши със своя реализъм.

7. Излез (2017)

Образ

Режисьор:Джордан Пийл.

Чернокожият фотограф (Даниел Калуя) е поканен в ранчото на бялата си приятелка. След като се запозна с родителите на момичето, сладка двойка високоплатени лекари, Крис не забелязва веднага някои странности.Но колкото повече време младежът общува с обитателите и гостите на имението, толкова по-силно е желанието му да се махне оттам.

Майката на момичето използва хипноза върху него и поведението на слугите го озадачава. Когато тайната на семейството е разкрита, Крис трябва да се защити, за да остане жив.

Филмът обиграва темата за междурасовите отношения по хумористичен начин и не може да се припише само на жанра на трилъра, тъй като филмът е органично преплетен с елементи на комедия и ужас.

8. Прислужница (2016)

Образ

Режисьор:Park Chan Wook

Умен измамник иска да подобри бизнеса си, като се ожени за богата японска наследница. За да направи това, той въвежда своя шпионин, момиче от нефункционално семейство, в къщата на бъдещата булка под прикритието на слуга. Но хитрите момичета разбиват коварните планове на измамника. В картината има три части, по три истории от името на всеки от героите.

Освен любовната история на две момичета, зрителят ще се запознае с уникалния местен колорит и ще се опита да разреши много гениални гатанки.

Естетичен филм от южнокорейски автори - смесица от детектив, драма и еротика - ни въвежда в реалностите на Корея през 30-те години на 20 век, завладяна от японците.

9. Stringer (2014)

Образ

Режисьор:Дан Гилрой.

Докато си търси работа, крадецът Лу Блум има идеята да стане стрингър - той е силно привлечен от възможността бързо и лесно да спечели големия джакпот. Постепенно трупайки опит, момчето внася нов жив щрих в работата на по-нисък телевизионен канал.

След успешен дебют, апетитите на кореспондента на свободна практика нарастват и той, в преследване на шокиращи материали, неусетно преминава фаталната граница. Лу е толкова решен да бъде най-добрият, че вече не го е грижа за основните човешки ценности - закон, морал и емпатия.

Историята на успеха на амбициозен социопат, който се втурва към висините в кариерата независимо.

10. Captives (2013)

Образ

Режисьор:Дени Вилньов.

Отвличането на дете е доста често срещана детективска история, но във филма "Пленници" трилърът се преплита с драма, където стресът и отчаянието принуждават благочестив човек към непредсказуеми действия.

Приятелите на Келър (Хю Джакман) и малките дъщери на Франклин изчезват, а полицията няма следи, за да ги открие. Келър подозира слаб човек в отвличане на деца и се опитва по всякакъв начин да го принуди да признае за престъплението.

Паралелно разследване от детектив Локи (Джейк Джиленхал), който все пак успява да открие истинския виновник.

Популярна тема