През 2005 г. не беше издаден роман за пандемия, смятайки го за нереалистичен. Сега спешно се отпечатва в голям тираж

Съдържание:

През 2005 г. не беше издаден роман за пандемия, смятайки го за нереалистичен. Сега спешно се отпечатва в голям тираж
През 2005 г. не беше издаден роман за пандемия, смятайки го за нереалистичен. Сега спешно се отпечатва в голям тираж
Anonim

Реализирана антиутопия не звучи добре, но точно това е създал 68-годишният шотландски писател Питър Мей. През 2005 г. той написа роман, наречен "Lockdown", което в превод означава "изолация" или дори "строга изолация". Издателите в средата на 2000-те обаче бяха много скептични към работата на Мей - тогава никой не би могъл да предвиди пандемията от COVID-19 през 2020 г. или когато и да било.

Книгата не е издадена поради "нереалистичността" на случващото се, а романът отдавна събира прах на рафта на писателя. Точно до момента, в който на Земята започнаха 20-те години на 21 век.

През 2005 г. шотландският писател Питър Мей написа Lockdown, роман за грипната пандемия

Образ

Тогава романът не беше приет на сериозно от издателите и те го отхвърлиха с формулировката „изключително нереалистичен и неразумен“. Но 15 години по-късно - през април 2020 г., "Lockdown" от Питър Мей се подготвя за печат в голям тираж.

Смешното е, че самият Мей е забравил, че е написал такъв роман. Наскоро един от феновете на Питър му предложи да създаде нещо в негов стил за коронавируса.

Помислих за това за минута, преди да разбера, че вече съм го направил. Казах на моя издател за това и редакторът ми едва не падна от стола си. Той прочете цялата книга за една нощ и на следващата сутрин каза: „Това е прекрасно. Трябва спешно да публикуваме това.”

За какво е този роман?

Образ

Това е трилър, развиващ се в Лондон, епицентърът на глобална пандемия, която принуждава правителството да наложи забрана на хората да напускат домовете си.

Питър Мей използва британски и американски документи за готовност за пандемия от 2002 г., за да направи своя романс възможно най-реалистичен.

По времето, когато пишех тази книга, учените прогнозираха, че птичият грип ще бъде следващата голяма глобална пандемия

Това беше много, много страшна възможност и беше много реална, така че направих много изследвания и си представих - какво ще стане, ако тази пандемия започне в Лондон? Какво ще се случи, ако хората в такъв град бъдат поставени под карантина?

Птичият грип и коронавирусът не си приличат, но ги обединяват мерките, предприети срещу тях, а именно самоизолацията на милиони хора.

Книгата беше толкова точна, че изплаши дори самия Мей

Когато го прочетох за първи път след толкова време, бях шокиран колко плашещо точен беше. Ежедневни подробности за това с какво трябва да се справят хората, как работи системата за блокиране и че гражданите нямат право да напускат домовете си. Всичко е невероятно точно.

Самият 68-годишен Питър Мей е изложен на висок риск и поддържа въведения карантинен режим. Той знае със сигурност, че това е правилната мярка.

Неговото "Lockdown" вече е достъпно в Amazon и във формат Kindle. Печатната и аудио версия на книгата ще се разпространяват от 30 април. Може би ще стигне и до Русия.

Популярна тема