Изследователи показаха как вирусът се разпространява по време на бягане и обясниха защо е по-безопасно да бягате наблизо

Съдържание:

Изследователи показаха как вирусът се разпространява по време на бягане и обясниха защо е по-безопасно да бягате наблизо
Изследователи показаха как вирусът се разпространява по време на бягане и обясниха защо е по-безопасно да бягате наблизо
Anonim

Изглежда, че всички отдавна са научили правилата, които помагат за забавяне на разпространението на коронавируса - ако е възможно, стойте вкъщи, избягвайте тълпи от хора, ходете до магазина по-рядко и мийте ръцете си по-често. Освен това трябва да спазвате дистанция и да не се доближавате до други хора на по-малко от 1,5-2 метра. Оказа се обаче, че тази препоръка не работи във всички случаи.

Изследователите обясняват защо бягането след някого може да не е безопасно

Образ

Bert Blocken и Fabio Malizia от Техническия университет в Айндховен и KU Leuven проведоха проучване и показаха, че обичайните препоръки за спорт на открито се променят леко.

Когато общувате, трябва да спазвате дистанция от 1,5-2 метра

Образ

По време на нормален разговор такова разстояние между хората е достатъчно, за да могат капките след кихане или кашляне да се утаят на земята и да не достигнат до събеседника.

Когато бягате обаче, ситуацията се променя - ако тичате след някого, тогава върху вас могат да паднат капки

<iframe<img src=""images/001/image-2152-3.jpg"

"

Ако бегачът или колоездачът пред вас кихне или кашля, капките няма да имат време да се утаят на земята - дори ако поддържате безопасно разстояние. Естествено, посоката на вятъра също прави своите корекции в това предположение, но все пак в този случай шансът да получите рани на други хора е доста голям.

Затова изследователите препоръчват бягане един до друг - а ако това не е възможно, тогава в шахматна дъска

Изображение alt=

Ако бягате наблизо, капките ще отлетят обратно, почти без да засегнат човека, бягащ наблизо. Ако тичането до някого не ви подхожда, тогава е най-добре да го правите шахматно, като поддържате възможно най-голяма дистанция. В този случай ще намалите възможността да хванете вируса от друг бегач.

Можете да се заразите не само докато бягате, но и когато отидете до магазина

Служители от университета Аалто, Финландския метеорологичен институт и други изследователски центрове създадоха модел на разпространението на вируса в магазина.

Видео показва разпространение на вируса в магазина, след като човек кашля

Облакът от частици не остава точно пред кашлящия - той се разпространява по-нататък. В климатизирани и вентилирани помещения утаяването на частиците може да отнеме около 6 минути. До този момент има вероятност те да попаднат в дихателните пътища на друг човек.

Изследователи казват, че разпространението на вируса може да се забави, ако има по-малко хора в магазините, ресторантите и обществения транспорт. Затова самоизолацията, ако имате такава възможност, е най-доброто решение за днес.

Популярна тема