Филми като "Хари Потър": списък с 10-те най-добри филма в жанра фентъзи, а не само като поредица от картини за известния магьосник

Съдържание:

Филми като "Хари Потър": списък с 10-те най-добри филма в жанра фентъзи, а не само като поредица от картини за известния магьосник
Филми като "Хари Потър": списък с 10-те най-добри филма в жанра фентъзи, а не само като поредица от картини за известния магьосник
Anonim

Филми и сериали за приключения, подправени със солидна порция магия и чудеса, винаги ще намерят своята публика. Този жанр се нарича фентъзи. Човек на всяка възраст, било то сивокос старец или десетгодишно момче, никога няма да се откаже да си представи себе си като завоевател на непознати земи, смел герой със смели планове, а киното дава възможност да изпитате емоции на този тип в най-голяма степен.

В крайна сметка във филмите най-обикновените хора изведнъж откриват необикновени таланти в себе си и стават участници в невероятни събития, спасители на светове и народи.

Един от най-добрите примери, спечелили сърцата на милиони, е Хари Потър – обикновено момче с необичайна съдба. Но има още много филмови истории като тази, разказани в различни филми и телевизионни предавания, които ще ви вдъхновят, накарат да мечтаете и да вярвате в чудеса, както и да съпреживеете героите, които водят вечна битка в името на доброто и любовта.

И така, ето списък с 10 филма, подобни на Хари Потър.

1. Фантастични животни и къде да ги намерим (2016-2018)

Образ

Режисьор:Дейвид Йейтс.

Още една магическа сага, написана от Дж. К. Роулинг, намери своето въплъщение на екрана. Невзрачен млад мъж с неугледен куфар пристига на кораб в Ню Йорк и вдига истинска суматоха в мегаполиса. Младият мъж се оказва магьосник в зоологическата градина и неговата чанта за пътуване просто гъмжи от мистични същества, периодично организиращи набези в града, вече пълен с напрежение поради конфликта между магьосници и немагьосници.

В момента този проект е дилогия. Втората серия, наречена "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд", се потапя в историята за борбата на света на магията със силите на мрака в лицето на магьосника Гринделвалд. Пускането на третата част е насрочено за 2021 г.

2. Властелинът на пръстените (2001-2003)

Образ

Режисьор:Питър Джаксън.

Филмовата трилогия включва Властелинът на пръстените: Братството на пръстена, Властелинът на пръстените: Двете кули, Властелинът на пръстените: Завръщането на краля. Тъмният гений Саурон реши да пороби човешката раса и да попречи на елфите и джуджетата да живеят мирно. Той създаде пръстен с безпрецедентна сила, но го загуби в една от битките.

Години по-късно бижуто попадна в ръцете на хобита Фродо. Магьосникът Гандалф, приятел на младежа, предполага, че това е много опасна находка, защото злото, водено от Саурон, нетърпеливо иска да намери загубата и да посее хаос на земята.Единственият начин да спрете тъмните сили е да унищожите пръстена в огъня на Mount Doom. Фродо, заедно с група съмишленици, решава да тръгне на опасно пътуване, за да изпълни мисия.

3. Хрониките на Нарния (2005-2010)

Образ

Режисьори:Андрю Адамсън, Майкъл Аптед.

От седемте истории, написани в жанра фентъзи от британеца Клайв Стейпълс Луис, само три са филмирани досега: „Лъвът, вещицата и гардеробът“, „Принц Каспиан“, „Потъпкачът на зората“. Четвъртата част на "Сребърния стол" се опитва да бъде пусната от много години и може би 2020 г. ще й даде такава възможност.

В основата на сюжета на приключенския цикъл на четири деца от семейство Певенси. Луси, Едмънд, Питър и Сюзън получават уникална възможност да излязат от скучната реалност чрез гардероб в просторите на магическата земя Нарния. Територията му е изпълнена с невероятни същества и магия.Тук децата ще трябва да участват във вечната конфронтация между доброто и злото и да дадат значителен принос за царуването на мира и именно тук те ще се връщат повече от веднъж.

4. Лабиринтът на Пан (2006)

Образ

Режисьор:Гилермо дел Торо.

Младата Офелия пристига в испанската пустош. Нейният втори баща, капитан Видал, се установява тук. Човекът активно подкрепя диктатурата на Франко и провежда операции за унищожаване на бунтовнически групи. Той очаква с нетърпение пристигането на материята на Офелия: жената скоро ще го дари с наследник, а съдбата на доведената му дъщеря не го интересува много.

Едно любознателно и мечтателно момиче открива руините на древен лабиринт в пустинята, а малко по-късно среща мистериозните му обитатели. Офелия, голям фен на приказките, участва в една от тях и ще играе главна роля в нея.

5. Пърси Джаксън (2010-2013)

Образ

Режисьори:Крис Кълъмбъс, Тор Фройдентал.

Според цикъла от романи на американеца Рик Риърдън „Пърси Джаксън и Олимпийците“са заснети два филма: „Пърси Джаксън и похитителят на мълнии“, както и продължението „Пърси Джаксън: Морето на​ Чудовища". Тийнейджърът Пърси научава невероятната истина за своя произход. Оказва се, че той е полубог. Майка му е обикновен смъртен, но баща му е самият Посейдон.

Това откритие обаче носи на младия мъж само много проблеми. Първо, могъщият Зевс го обвини в кражба на мълния, второ, Хадес завлече майка му в своето царство и трето, митични същества постоянно го атакуват. Пърси ще трябва да работи усилено, за да не разгневи боговете и да върне светкавицата на Олимп, а любим човек в света на живите.

6. Игрите на глада (2012-2015)

Образ

Режисьори:Гари Рос, Франсис Лорънс.

Въз основа на романите на Сюзън Колинс е заснета трилогия, включваща филмите Игрите на глада, Игрите на глада: Възпламеняване, Игрите на глада: Сойка-присмехулка, като последният филм е разделен на две пълноценни части представени на зрителя през 2014 и 2015 г.

В постапокалиптичното състояние на Панем редовно се провежда турнир, наречен Игрите на глада. Всяка област на страната изпраща на шоуто тийнейджъри, момче и момиче, които ще участват в състезания по оцеляване.

Жесток спектакъл, в който само един човек ще пожъне лаврите на победителя, се излъчва из Панем. През новия сезон, по волята на съдбата, младата Катнис Евърдийн влиза в турнира. Едно смело и отчаяно момиче ще промени правилата на играта веднъж завинаги.

7. Хобитът (2012-2014)

Образ

Режисьор:Питър Джаксън.

"Хобит: Неочаквано пътешествие", "Хобит: Пущинакът на Смог", "Хобит: Битката на петте армии" са компонентите на друга филмова трилогия на новозеландеца Питър Джаксън.

Хобитът Билбо Бегинс се присъединява към стройните редици на джуджетата по пътя им към Самотната планина. Техният водач, изгнаният крал Торин Дъбощит, сериозно се зае да намери баща си, да си върне териториите, принадлежащи на джуджетата, след като влезе в битка с дракона Смог, но за да стигне до огнедишащото чудовище, отрядът ще трябва да преодолеят много препятствия и да срещнат зли духове от различни видове по пътя си.

Билбо ще бъде възнаграден със специален знак на съдбата: в ръцете му ще бъде Пръстенът на всемогъществото.

8. Stardust (2007)

Образ

Режисьор:Матю Вон.

Млад мъж Тристан живее с баща си в малко английско селце, отделено от останалия свят със стена. Той е влюбен в най-красивото момиче и за да спечели сърцето й, той тържествено обещава да получи звезда, която току-що е паднала от небето.

Вярно е, небесно тяло е слязло извън селището, което означава, че главният герой ще трябва да наруши правилата и да направи крачка отвъд древната стена и да влезе във вселената, изпълнена с магия и вълшебство. Младежът се очаква да се срещне с пирати и вещици, принцове и еднорози. Той ще научи за тайната на собственото си раждане и ще открие истинската звездна любов.

9. Домът на мис Перигрин за странни деца (2016)

Образ

Режисьор:Тим Бъртън.

Дядото на Джейкъб умира при много мистериозни обстоятелства. Преди смъртта си той моли младия мъж да посети мистериозния остров, за който той е разказал много невероятни истории, които изглеждат повече като приказки, отколкото реални събития.

В това мистериозно място живееха деца с необичайни способности: способност да летят, да контролират огън и пчели, да остават невидими, да съживяват предмети.Джейкъб решава да изпълни последната молба на дядо си и отива на острова, където неочаквано намира пансион с талантливи деца.

Те се нуждаят от помощта на млад мъж, защото той е един от тях и силата му е една от най-значимите.

10. Безкрайната история (1984)

Образ

Режисьор:Волфганг Петерсен.

Десетгодишният Бастиан има много трудности в живота си. Наскоро той загуби майка си, баща му търси отговорност от него, а съучениците редовно се подиграват на момчето. Четенето става единственият изход за детето.

В една от книжарниците втора ръка Бастиан намира стара книга. Той я взема за известно време, за да се потопи в следващата история с ентусиазъм. В него заплаха е надвиснала над страна, наречена Фантазия. Скоро тя трябва да бъде превзета от празнотата. За да се спасят жителите, е необходимо да се намери лек за отслабващата императрица.

Момчето воин Атрею тръгва да търси отвара, но внезапно се оказва, че само Бастиан, който чете книгата, може да спаси Фантазия.

Популярна тема