Филми като "Claustrophobes": списък от 10 филма като трилър през 2019 г., където героите трябва да се изправят пред различни видове куестове не за живота, а за смъртта

Съдържание:

Филми като "Claustrophobes": списък от 10 филма като трилър през 2019 г., където героите трябва да се изправят пред различни видове куестове не за живота, а за смъртта
Филми като "Claustrophobes": списък от 10 филма като трилър през 2019 г., където героите трябва да се изправят пред различни видове куестове не за живота, а за смъртта
Anonim

През последните няколко десетилетия трилърите с елементи на търсене придобиха изключителна популярност. Филмовата индустрия без съмнение е успяла да създаде филми от този тип тематика, като всеки път се опитва да заинтригува зрителя, така че той, заедно с героите, да се замислят над трудна задача и да измислят как да се измъкнат от труден капан.

Премиерата на Claustrophobia от 2019 г. (да не се бърка с Claustrophobia от 2016 г.) е идеалният пример за филм-пъзел.В него главните герои, които просто искаха да опитат късмета си, в крайна сметка трябваше да се борят за живота си, защото вместо интригуващи безобидни задачи, те изпълняваха невероятни каскади на границата на физическите и умствените си възможности.

Но дори преди Claustrophobes имаше доста филми като този, където героите се сблъскват със смъртта в затворено пространство или във враждебна среда, и ние ще ви посъветваме по-долу.

1. Cube (1997)

Образ

Всъщност, за първи път в лентата е използвана техника, когато героите действат на затворени места. Това е първият опит на режисьора Винченцо Натали от Канада, а наградата му беше изключителният успех на филма със скромен бюджет, заснет само за 20 дни.

Четирима мъже и две жени влизат в стая с кубчета и трябва да решават един пъзел след друг, за да не умрат. Всички герои са доста странни хора, между тях от време на време избухват конфликти, което подсилва и без това напрегнатата атмосфера.Лекар, полицай, инженер, аутист, студент, престъпник – кой от тях ще бъде спасен? Какви характеристики на главните герои ще помогнат в борбата за оцеляване?

2. Saw: The Game of Survival (2004)

Образ

Фотографът Адам и хирургът Лорънс, по заповед на неизвестен манипулатор, се озовават в заключена стая в компанията на труп. Похитителят оковал пленниците и поставил условие - всеки, за да се освободи, трябва да убие другия. Стаята е пълна с улики, но всяка направена стъпка води до ново разочарование. Освен това заложниците започват да осъзнават, че са наблюдавани през цялото време.

Напрежението нараства с всяка секунда, докато режисьорът Джеймс Уан умело съчетава трилър и детектив с нотка на непоносим ужас. Едва на финала зрителят разбира защо и двамата герои са се оказали в такова незавидно положение.

3. Изпит (2009)

Образ

В лентата, заснета от британеца Стюарт Хазелдайн, осем кандидати за едно свободно място преминават последния кастинг. Условията са лесни – за да бъде прието, човек трябва да даде отговор на, както се оказа, незададен въпрос.

Времето е ограничено - 80 минути, а всеки от участниците в теста е готов на всичко, защото наградата - завидна позиция в огромна корпорация - ще отиде при един. В хода на действието кандидатите, опитвайки се да разберат задачата, се показват от неочаквана и не съвсем етична страна. Всеки има своя собствена мотивация и е готов да прекрачи противника, дори да го убие.

Безнадеждността и отчаянието на героите, които в ограничено пространство усещат остро безнадеждността на ситуацията, държат зрителя в напрежение до самия край.

4. Cloverfield 10 (2016)

Образ

Филм на американския режисьор Дан Трахтенберг.

Главната героиня Мишел попада в бункер с непознат, който твърди, че градът им, а може би и цялата страна, е бил подложен на химическа атака. Непознат не ви позволява да излизате извън бункера.

Момичето се опитва да разбере дали е затворник или не (по-скоро да) и дали собственикът на тази тясна стая е в съзнанието му. С течение на времето, като се увери, че трябва да излезете от бункера по всякакъв начин, Мишел разработва план за бягство.

Наистина ли е опасно да се издигнеш на повърхността?

5. Експеримент (2000)

Образ

Немският режисьор Оливър Хиршбигел използва истински експеримент, проведен в Станфордския университет в сюжета на филма.

20 души участват в определен тест - 12 трябва да са затворници, а 8 трябва да са надзиратели. Позитивно настроените субекти се превръщат в животни в хода на действието, а наблюдателите губят контрол над процеса.Психологическото преживяване се превръща в кървав кошмар и усъвършенствано преследване на едни от други.

Зрителят ще изпита буря от емоции - от нежност до отвращение.

6. Мъглата (2007)

Образ

Режисиран от Франк Дарабонт (режисьорът на Изкуплението Шоушенк и Зелената миля), този филм е базиран на книга на Стивън Кинг и е доказателство, че сме на път да изтръпнем от ужас.

Градът е потънал в необяснима мъгла, зад която се крият ужасни същества. Главният герой Дейвид е заключен в супермаркет със сина си и част от жителите на града, който е нападнат от неизвестни лица.

Хората умират един по един и в опит да избягат, Дейвид и няколко отчаяни хора си проправят път в кола през плътна завеса, биейки се с чудовища.

7. Mindhunters (2004)

Образ

Романът "Десет малки индианци" от А. Кристи вдъхнови Рени Харлин да създаде модерна интерпретация на романа.

Екип от бъдещи съдебни психолози, състоящ се от осем кадети с куратор, акостира на острова - бивш полигон. Бъдещите ловци на маниаци трябва да преминат последните тестове. Но първото обучение завършва със смъртта на ученик.

Не е възможно да напуснете изоставения остров, групата губи един след друг другари. Неизвестният убиец е дяволски изобретателен, останалите имат малко време и все още има много ужасни мистерии за разрешаване.

8. Бегач в лабиринта (2014)

Образ

Дистопичният филм на Уес Бол.

Томас е забравил всичко освен името си и има няколко дузини като него на странно място в Поляната - всички са загубили паметта си. Извън убежището има лабиринт, обитаван от чудовища - гривъри.

Никой не може да намери изхода от Лабиринта, той непрекъснато се променя и скърбящите представляват смъртоносна заплаха за хората. Много от момчетата попадат в опасни ситуации и умират.

Но Томас намира начин да помогне на всички да се измъкнат.

9. Хижа в гората (2011)

Образ

Трилърът на Дрю Годард е замислен като своеобразна подигравка с изобилието от клишета в съвременните филми на ужасите.

Три момчета и двете им приятелки решиха, че не могат да намерят по-добро място за настаняване от хижа насред нищото. Но горската къща е капан за младите хора, всъщност някои експериментатори ги наблюдават.

Филмът е пълен с препратки към подобни филми и момчетата ще трябва да оцелеят при атаки на зомбита, да се изправят срещу призраци и множество други зли духове.

10. Погребан жив (2010)

Образ

Героят на испанския режисьор Родриго Кортес е погребан жив. Работникът на договор Пол, който решава да работи като шофьор по време на войната в Ирак, се оказва в засада, губи съзнание и идва на себе си под земята, в ковчег.

Бедният човек има само телефон и запалка, изведнъж телефонът звъни и от заложника се иска откуп от 5 милиона долара. Затворникът търси изход, той се обажда на спасителната служба, Държавния департамент, отдела на посолството, който се бори с вземането на заложници, съпругата му.

Човекът в ковчега вярва до последно, че ще бъде спасен, но помощ все не идва. В цялата картина публиката вижда само един герой - Пол, останалите герои - само гласове по телефона. И все пак е невъзможно да се откъснеш от това, което се случва на екрана.

Популярна тема