Учените изследваха Момичето с перлена обица. Тя има мигли, но перлата не изглежда истинска

Съдържание:

Учените изследваха Момичето с перлена обица. Тя има мигли, но перлата не изглежда истинска
Учените изследваха Момичето с перлена обица. Тя има мигли, но перлата не изглежда истинска
Anonim

"Момиче с перлена обица" е известна картина на холандския художник Ян Вермеер. Според кралската галерия Mauritshuis в Хага, където се съхранява, картината е нарисувана през 1665 г. Тя е популярна и привлекателна, наричат ​​я холандската Мона Лиза, образът на момичето често се копира. Въпреки това много мистерии на платното остават неразгадани и до днес.

"Момиче с перлена обица" от Ян Вермеер

Образ

На 28 април учените от галерията публикуваха видео, показващо резултатите от мащабния изследователски проект „Момичето в светлината на прожекторите“, стартирал през 2018 г. Целта им беше да проучат материала и техниките, с които е създадена картината. В резултат на това учените направиха няколко открития, които биха могли да ги доближат до разгадаването на нейната мистерия.

Учените разкриват резултатите от проекта Момиче в светлината на прожекторите

Образ Образ

Специалистите са проучили детайлно слоевете, установявайки реда, в който Вермеер е създал картината. Той остави предишния да изсъхне, преди да нанесе следващия слой.

В какъв ред Вермеер създава детайлите на картината

Образ

Някои от използваните от него пигменти бяха по-скъпи от златото. Така например синият пигмент се извлича от лапис лазули в Афганистан, червеният - от насекоми в Мексико или Южна Америка, а за белия цвят е необходима оловна руда от Северна Англия.

Зад момичето има не просто черен фон, а завеса

Образ

С помощта на рентгенови лъчи учените успяха да установят, че фонът на картината не е просто празнота. Отблясъците и неравномерният цвят показаха ясно, че това е плат. Това най-вероятно е тъмнозелена завеса, тъй като във фоновото пространство са открити сини и жълти пигменти, които заедно дават зелен цвят. Под въздействието на времето и светлината те са загубили своята наситеност. В допълнение, зелени завеси се срещат и в други картини на художника.

Подписът на художника е почти невидим за окото, но рентгеновата снимка - много равно

Образ Образ

Забелязвали ли сте я преди?

И най-интересното: изглежда, че момичето няма мигли, но те са, погледнете по-отблизо

Образ

Миглите и зелената завеса доближават учените до факта, че момичето най-вероятно е реално, а не абстрактен герой, измислен от автора, както се предполагаше по-рано поради липсата на осезаем фон и мигли.

Но перлата вероятно е фантазията на художника

Образ

Няма контур и няма прикрепване към ухото. И освен това е твърде голям за естествени перли.

Видео:

"Момиче с перлена обица" не разкри всичките си тайни, но учените не спряха в работата си. Или може би това е добре? В крайна сметка тайните са толкова хипнотизиращи!

Популярна тема