Networker споделя митове и факти за глухите хора и обяснява защо не трябва да се наричат глухонеми

Съдържание:

Networker споделя митове и факти за глухите хора и обяснява защо не трябва да се наричат глухонеми
Networker споделя митове и факти за глухите хора и обяснява защо не трябва да се наричат глухонеми
Anonim

Има огромен брой митове и неразбираеми моменти около глухите и хората с увреден слух, които могат да попречат на нормалната комуникация с тях. Затова потребител на Twitter под псевдонима vivalasaussure реши да говори за най-честите въпроси и недоразумения, които хората имат. Защо не можете да наричате всички глухи и тъпи, как езикът на знаците се различава от дактилната азбука, както и как да покажете думата „Instagram “с жестове - можете да разберете за всичко това тук.

Потребител на Twitter говори за основните митове и грешки при общуването с глухи и хора с увреден слух

Образ
Образ

Потребителят vivalasaussure обясни защо такова объркване в думите може да бъде обида. Наричайки човек глух и ням, събеседникът вярва, че той не е способен на комуникация, а глухите хора имат свой собствен език и много от тях говорят устна реч на различни нива.

Глухите и хората с увреден слух използват жестомимични езици, за да общуват

Образ
Образ

Има дори жестов аналог на есперанто - Gestuno. Беше решено да се разработи стандартизиран език на знаците през 1951 г. след основаването на Световната федерация на глухите, а първият такъв речник беше публикуван през 1965 г.

Освен това в Русия има два езика на знаците наведнъж

Образ
Образ

KZhR се преподава в повечето училища, по-рано се използва и за симултанен превод. Но MSLU обучава RSL преводачи и според vivalasaussure мнозина са склонни да използват RSL.

Освен това разликите между Москва и Санкт Петербург бяха открити дори тук. Жестовете „Москва“и „Петербург“се появиха, след като в тези градове бяха открити училища за глухи, базирани съответно на немски и френски жестове.

Защо, защо - никой не разбра, все още го изясняваме.

Езикът на жестовете и върха на пръста са различни неща

Образ
Образ

В езика на жестовете за всяка дума има отделен жест или комбинация от тях. Например "книга" + "момиче" + "принадлежност" - "книга за момиче".

С помощта на дактилната азбука се произнасят отделни букви, спомагателни думи ("а", "кладенец"), както и думи, за които няма представяне в езика на знаците.

Съществува също манорална реч, или жестова артикулация, която помага при четене по устните - говорещ, използващ жестове и поставяйки ръце на устата, обозначава гласни или съгласни.

Както в други езици, в езика на знаците някои думи също се заменят с други

Образ
Образ
Образ
Образ

Има ли нецензурни думи в руския жестомимичен език? Разбира се, че да!

Езикът на жестовете има свои интересни характеристики

Образ
Образ

Според vivalasaussure, това не е често срещано навсякъде. Ако в Москва, Санкт Петербург, Краснодар и Пенза хората използват жестови имена, то във Воронеж и Таганрог те най-често не го правят.

Има много митове около глухите и хората с увреден слух, един от които е свързан със слуховите апарати

Образ
Образ

Ако човек със слухов апарат не ви е чул, тогава не е необходимо да повтаряте същата фраза, само по-високо - артикулирайте достатъчно ясно, за да повторите казаното с нормална сила на звука.

Още един мит, свързан с музиката

Образ
Образ

Трябва ли да се страхувате да общувате с глухи и хора с увреден слух? Разбира се, че не

Образ
Образ

vivalasaussure също така каза как да се обадите на глух човек - можете да го потупате по гърба, да почукате по масата, ако сте на закрито, или да размахате дланта си нагоре-надолу, ако човекът ви види. Как точно да не се обадиш на глух човек? Вика му.

Основното в общуването с глухи и хора с увреден слух е да бъдете учтиви и да уважавате събеседника си.

Популярна тема