Списък на най-добрите исторически филми за викингите и Средновековието: топ 10 филмови адаптации и сериали с най-висок рейтинг

Съдържание:

Списък на най-добрите исторически филми за викингите и Средновековието: топ 10 филмови адаптации и сериали с най-висок рейтинг
Списък на най-добрите исторически филми за викингите и Средновековието: топ 10 филмови адаптации и сериали с най-висок рейтинг
Anonim

Средновековието е мрачно и мистериозно време, изпълнено с междуособици, църковни преследвания, кръстоносни походи на рицари и набези на викингите.

Разбира се, това е периодът, който трябва да бъде филмиран и режисьорите много успешно развиват тази тема през последните десетилетия, въвеждайки зрителя в мистериозния и мрачен свят на кървави войни, инквизиция и лов на вещици, както и рицарски ордени и морски пътешествия на безстрашните викинги.

Някои от тези филми и сериали, макар и не всички, получават добра оценка от зрители и критици, което прави възможно събирането на върха. И така, най-добрите исторически филми и сериали за Средновековието и по-специално за викингите са в нашия списък.

1. 13th Warrior (1999)

Образ

Режисьори:Джон Мактиърнан, Майкъл Крайтън.

MovieSearch Рейтинг: 7.5

Поради любов към омъжена жена багдадският поет Ахмед ибн Фадлан е отлъчен от двора на халифа и изпратен като посланик в северните земи.

Благодарение на стечение на обстоятелствата главният герой се озовава в лагера на норманите, които скоро ще трябва да отидат на помощ на скандинавския крал, чиито владения са атакувани от ужасни чудовища. Оракулът съобщава на воините, че 12 викинги и един непознат трябва да тръгнат на поход. Така Ахмед става 13-ият участник.

По пътя той научава езика на варварите и техните бойни техники. Приближавайки се до замъка на краля, викингите виждат ужасяващи картини на обезглавени и измъчени трупове. Изглежда, че само истински чудовища могат да направят това, но скоро се оказва, че това е дело на най-обикновени хора.

2. Valhalla: The Viking Saga (2009)

Образ

Директор:Никълъс Уиндинг Реф.

MovieSearch Рейтинг: 6.7

Пленен воин с прякор Едноокия носи добри доходи на своите господари. Той умело и с особена жестокост се справя с противниците на импровизиран ринг.

Един ден той успява да се освободи от оковите и тогава ужасна смърт застига стопаните му. Главният герой оставя живо само момчето, което му е служило в плен.

Скоро Едноокият се среща с отряд християнски воини, които възнамеряват да отидат по вода до Йерусалим. Главният герой приема предложението да се присъедини. Преодолявайки жаждата и глада, страха и отчаянието, воините ще се озоват в непознати земи, които, изглежда, никак не се радват на пристигането на гостите.

3. Викинги (1958)

Образ

Режисьор:Ричард Флейшер.

MovieSearch Рейтинг: 7.3

Викингите, водени от своя водач Рагнар, правят успешни набези на англосаксонски територии. Животът на един свиреп воин преминава в пиршества и битки.

Наследникът на Рагнар расте, за да му пасне: Ейнар се отличава с безстрашие и сръчност. Той е много популярен сред младите девойки и омъжени дами, но нито една от тях не заинтересува истински смелия мъж.

По време на следващата операция за изземване на плячка, принцесата на Уелс попада в ръцете на Ейнар. Един мъж се влюбва в красива пленница и решава да се ожени за нея. Пътят му обаче пресича робът Ерик. Той отвлича красавицата през нощта и се втурва с нея на лодка към Англия.

4. Стълбовете на Земята (ТВ сериал 2010)

Образ

Режисьор:Sergio Mimica-Gezzan.

MovieSearch Рейтинг: 8.1

Новината за смъртта на сина му силно натъжи крал Хенри I: властта може да бъде прехвърлена само на мъжки наследник, а владетелят има само дъщеря си Мод. Завистливите хора и недоброжелателите започват активно да плетат интриги и да подготвят конспирации. Църквата отдавна има свой претендент за трона, Стефан от Блоа.

Междувременно Мод ражда момче и то става основен кандидат за короната в бъдеще. Враговете обаче също не са бездействащи: по време на празника на раждането на внук кралят внезапно умира. С помощта на духовенството Стефан все пак получава короната, но безстрашната и енергична Мод не възнамерява да се предаде без бой.

Тя търси подкрепа от благородниците и е готова да даде урок на новопостъпилия, като го лиши от трона.

5. И дърветата растат върху камъни (1985)

Образ

Режисьори:Станислав Ростоцки, Кнут Андерсен.

MovieSearch Рейтинг: 7.7

Малко селище от словенци, състоящо се от жени, деца и възрастни хора, е нападнато от викингски отряд, пристигнал в чужди земи на кораб. Лидерът на отряда Торир не докосва беззащитните жители, загубили хора в битки с датчаните. Лидерът взема само провизии и единствения млад мъж Кукша, вярвайки, че ще издигне истински войн от него.

Постепенно младият мъж се присъединява към редиците на могъщите викинги и дори ги спасява по време на битката с датчаните, като потапя един от вражеските кораби. Отрядът се завръща в родните си места. Непознатият става осиновен син на Торир, местната красавица Сиги се влюбва в него, но самият Кукша непрекъснато бълнува спомените за къщата.

6. Апокалипсис (2006)

Образ

Режисьор:Мел Гибсън.

MovieSearch Рейтинг: 8.0

Племето на ягуаровата лапа е нападнато от жестоки и войнствени братя. Селото на главния герой е унищожено, а жителите му са убити или отведени в робство. Мъж успява да скрие жена си и сина си в дълбока дупка и се озовава в ръцете на нашествениците.

Оцелелите са доведени от индийски воини в град на маите, за да бъдат принесени в жертва. Пленниците са обезглавени един по един, но настъпва слънчево затъмнение и ритуалът приключва. Оцелелите имат шанс да избягат. Jaguar Paw се възползва от тази възможност.

Въпреки раните и преследването, той неуморно си проправя път през джунглата, за да спаси семейството си от временно убежище, превърнало се в капан за тях.

7. Смело сърце (1995)

Образ

Режисьор:Мел Гибсън.

MovieSearch Рейтинг: 8.3

Англия и Шотландия са във война помежду си. В една от битките младежът Уилям Уолъс губи баща си и брат си. Чичото става негов настойник. Времето минава, героят пораства и се завръща в родните си места, за да създаде семейство и да живее в мир и хармония, но съдбата е подготвила различна съдба за Уилям. Любимата жена на главния герой умира в ръцете на шерифа, който жестоко наказва влюбените за нарушаване на „правото на първата нощ“.

Пълен с омраза и справедлив гняв, Уилям тръгва по пътя на отмъщението. Намира подкрепа сред местните жители, противопоставя се на шерифа и войниците и постепенно става водач на бунтовниците. Успешните битки срещу британците привличат представители на други шотландски кланове на негова страна, но сред тях има и предатели.

8. Царство небесно (2005)

Образ

Режисьор:Ридли Скот.

MovieSearch Рейтинг: 7.6

Ковачът Балиан загуби сина си, а съпругата му, неспособна да се справи със загубата, се самоуби. Смъртта на скъпи хора лиши главния герой от радостта от живота и дори признанието на гостуващия барон Готфрид от Ибелин не развълнува особено Балиан. Гостът признал на ковача, че той е негов баща. Баронът кани новооткрития си син да направят съвместно пътуване до Йерусалим, но получава отказ.

Вечерта, разговаряйки със свещеник, Балиан вижда кръста на жена си. В пристъп на ярост мъжът убива църковника, подпалва ковачницата и решава да напусне тези места, присъединявайки се към баща си. Шерифът с войници преследва престъпника. Започва битка, в която барон Готфрид е тежко ранен, но има достатъчно време да направи Балиан рицар.

Освен това той дава клетва на баща си, че ще достигне бреговете на Светите земи.

9. Викинги (телевизионен сериал, 2013-…)

Образ

Създател:Майкъл Хърст.

MovieSearch Рейтинг: 8.2

Младият и смел викинг Рагнар планира да отиде в западните земи с надеждата да залови богата плячка. Начинанието се оказва много успешно: корабът се връща пълен с подаръци.

Само едно нещо нарани безстрашния воин: необходимостта да сподели плячката с местния владетел. Този проблем обаче скоро ще бъде решен от главния герой: той ще убие омразния ярл в дуел и ще заеме неговото място.

Амбициозният и смел Рагнар Лодброк ще направи велики неща: той ще участва в много славни битки, ще вкуси любовта и предателството, ще придобие жени, синове, приятели и врагове.

10. Името на розата (1986)

Образ

Режисьор:Жан-Жак Ано.

MovieSearch Рейтинг: 7.6

Францисканският монах Уилям от Баскервил пристига в бенедиктинското абатство, за да се срещне с различни ордени с представители на папата, заедно с младия послушник Адсън. В стените на манастира се случват странни неща: служителите му умират един по един.

Франсискан решава да проучи и стига до заключението, че определена тайна е скрита зад стените на библиотечния трезор, където му отказват да бъде допуснат. Главният герой ще трябва да побърза, защото монасите, недоволни от откритията му, бързат да поканят инквизитора да идентифицира виновниците.

Уилям знае от първа ръка, че методите на тези хора са жестоки и кървави и невинни хора могат да изгорят на кладата.

Популярна тема