Първата в света видео игра, използвана за медицински цели, е създадена в САЩ: предписва се за деца по лекарско предписание

Съдържание:

Първата в света видео игра, използвана за медицински цели, е създадена в САЩ: предписва се за деца по лекарско предписание
Първата в света видео игра, използвана за медицински цели, е създадена в САЩ: предписва се за деца по лекарско предписание
Anonim

И така доживяхме до времето, когато лекарите започнаха да предписват видеоигри на хората като лекарство! Поне първата такава игра се появи - името й е EndeavorRx и официално се превърна в терапевтичен инструмент, предназначен за деца с дефицит на вниманието и хиперактивност.

Играта има инструкции за употреба, патентован алгоритъм, който активира части от мозъка, отговорни за вниманието - остава само да посочите страничните ефекти. И те са: подобен прецедент може да ни накара всички да вярваме, че скоро ще бъдат разработени видеоигри за всички болести.

Това са кадри от видеоиграта EndeavourRX, която лекарите в САЩ предписват като терапевтично лекарство

Образ
Образ

Играта е предназначена за деца на възраст 8-12 години с дефицит на вниманието и хиперактивност. Децата с ADHD не могат да се концентрират, което пречи на обучението им, могат да изпитат отклонения в поведението, освен това синдромът може да ги преследва в зряла възраст (това се случва в 80% от случаите).

Видео игра от Akili, както всички други лекарства, има инструкции за употреба - трябва да играете 25-30 минути 5 пъти на ден. Там също се казва как е тествана играта - с помощта на 538 поканени деца.

Няма докладвани значителни странични ефекти, но 6,1% от участниците са изпитали чувство на неудовлетвореност - очевидно поради честите "игра", което означава, че играта не е от най-лесните.

Изглежда като типична детска видео игра

Образ
Образ

Тук трябва да контролирате различни същества, летящи на определено превозно средство, да избягвате злонамерени обекти и да събирате всякакви искри.

Въпреки това, EndeavourRX е базиран на специален алгоритъм

Образ
Образ

Нейният автор Адам Газали. Той твърди, че алгоритмите активират частите от мозъка, отговорни за вниманието. И на 15 юни Американската администрация по храните и лекарствата одобри EndeavorRX като терапевтичен агент.

Разбира се, играта се превърна само в едно от леченията за ADHD, в допълнение към лекарствата и всички видове упражнения. По-голямата му ефективност все още не е доказана.

Трейлър на играта

Най-впечатляващото е рисуването сякаш от нулата. Но очевидно залогът не е върху визуалното, а върху геймплея.

Отзивите в коментарите са предимно критично-шеговити

Вече се чувствам по-добре!

Законно ли е да се играе без лекарско предписание?

Изглежда като стара игра за PlayStation.

Можеха поне да си сътрудничат с разработчици на игри, които знаят малко за дизайна на персонажи и нива. Визуално изглежда много остаряло.

Благодаря ви, но вече съм пристрастен към Grand Theft Auto

След успеха си Akili възнамерява да разработи игри, които могат да се борят с депресията и множествената склероза. Може би там ще помислят и за външния вид на продукта си, за да го купят без лекарско предписание.

Препоръчано: