Учени откриха останките на човек, живял преди 8000 години в Швеция, и възстановиха външния му вид

Съдържание:

Учени откриха останките на човек, живял преди 8000 години в Швеция, и възстановиха външния му вид
Учени откриха останките на човек, живял преди 8000 години в Швеция, и възстановиха външния му вид
Anonim

Как са изглеждали хората, живели хиляда или повече години преди нас? Бяха ли много по-различни от нас или изглеждаха като наши познати, които можете да срещнете на улицата? На тези въпроси отговарят учени, които се занимават с реконструкция и възстановяване на външния вид на нашите предци. Един от последните хора от древността, чието лице можем да видим благодарение на съвременните технологии, е човек на име Лудвиг.

Учени показаха как е изглеждал човек, живял на територията на съвременна Швеция преди около 8000 години

Образ

Човекът е кръстен Лудвиг, въпреки че е малко вероятно това име да е било използвано от хората в каменната ера. Той е на около 50 години, има гъста сива брада и е добре сложен.

Реконструкцията на външния вид на Лудвиг е поръчана от музея на шведския град Мутала. Ръководството смята, че това ще помогне на местните жители да разберат как са изглеждали хората, обитавали тези места преди тях.

Не само самият Лудвиг се оказва интересен, но и мястото, където е открит

Образ

Лудвиг беше първият, чийто външен вид беше възстановен от човешки останки, намерени в Kanaljorden, археологически обект в южна Швеция.

Разкопките там започнаха през 2009 г., а през 2018 г. изследователите публикуваха доклад, в който говорят за необичайността на това място

Образ Образ

Черепи на 9 души, мъже и жени, бяха намерени в езерото и изследването показа, че някои от черепите са били набити на колове. Към някои от тях са добавени челюсти на местни животни - дива свиня, мечка, елен и язовец.

Учените също намират за необичайно, че погребението е извършено във вода или над нея - обикновено през мезолита за погребение е използвана пръст.

Освен Лудвиг, има и други интересни хора от миналото, чийто външен вид учените са успели да възстановят

Образ

Учени разбраха как е изглеждало скандинавско момиче, живяло преди 6000 години, благодарение на парче смола, което дъвче. Такъв малък детайл им даде цялата необходима информация.

Учените планират да реконструират лицето на жена, намерена с Лудвиг, следващата година, според National Geographic. Според изследователите тя е блондинка с по-тъмна кожа, което показва генетичното разнообразие на древна Скандинавия.

Популярна тема