Twitter реши да разбере каква е логиката на приказката за пилето Ряба. И те откриха в него значенията на един друг по-мрачен

Съдържание:

Twitter реши да разбере каква е логиката на приказката за пилето Ряба. И те откриха в него значенията на един друг по-мрачен
Twitter реши да разбере каква е логиката на приказката за пилето Ряба. И те откриха в него значенията на един друг по-мрачен
Anonim

Мислили ли сте някога за логиката на приказката за пилето Ряба? Помните ли нейния сюжет? Всички се опитвали да счупят златното яйце, нищо не станало, но щом мишката махнала с опашка и счупила злополучното яйце, дядото и жената се разплакали, а кокошката обещала да снесе обикновено яйце. Така че защо всички плачат, когато целта е постигната?

Заместник-главният редактор на Breaking mad Светлана Чалова, която поддържа Twitter акаунт с прякор "цвете", зададе този въпрос и получи отговори един на друг по-мрачни.

Какво е значението на Пиле Ряба?

Образ

Имаше различни варианти, например за реализацията на старческа немощ

Образ Образ Образ

Или че хората не ценят щастието си

Образ

Може би просто са искали да ядат?

Образ Образ

Плачат ли бабите и дядовците, че са били измамени?

Образ Образ

Както можете да видите, всеки има свое собствено разбиране за логиката на действията на дядо и жена и някой може би дори не се е замислял какво се случва в приказка, защото е съхранявани в главата от детството.

Нямаше шеги

Образ Образ

И тогава на дискусията дойдоха онези, които се основават не само на своите предположения, но и на знанията, придобити по време на изучаването на руските приказки. Хората изпратиха връзки към проучвания и видеоклипове. Нека да разгледаме по-дълбоките нюанси.

Има версия за затъмнението

Образ

И за смъртта. Какво си помисли? Приказките са сурови

Образ Образ Образ

Фолклористката София Агранович обяснява приказката по този начин. Златото е символ на смъртта. Яйцето е символ на живота. Златното яйце е нещо страховито, въплъщение на злото. Хората се опитват да го преодолеят, но изведнъж се появява мишка, която свързва света на живите и мъртвите и го разделя. И тогава започва истинският апокалипсис. Факт е, че приказката е достигнала до нас в твърде съкратена форма и тези събития не са описани там, докато всъщност хората в тази приказка започват буквално да полудяват. Това е мястото, където пилето обещава да снесе обикновено яйце, символ на живота, и всички ще бъдат спасени.

Образ

В статията на М. Е. Вигдорчик се изказва мнението, че темата за образованието може да се проследи в приказката, когато пилето се възприема като вид щъркел, а яйцето е дете, което опитват да отгледат, бити и приспособени към собствените си норми.А руският преподавател и музиколог Михаил Казиник интерпретира приказката като притча за пропуснатия шанс.

Друга интерпретация на приказката

Да, фолклорът е труден за разбиране. Наскоро говорихме за значението на играта "баничка", а става въпрос за погребението. Такива неща.

Между другото, ако ви е харесала илюстрацията на пилето робот, погледнете, имаме цяла публикация с поредица от творби на този художник, посветени на пост-апокалиптични руски приказки.

Популярна тема