10 Black Mirror Филми и ТВ предавания за технологията и нейните последствия

Съдържание:

10 Black Mirror Филми и ТВ предавания за технологията и нейните последствия
10 Black Mirror Филми и ТВ предавания за технологията и нейните последствия
Anonim

Светът непрекъснато се променя. Съвременните информационни технологии оказват значително влияние върху човешките отношения. Кинематографията не остана настрана от тези трансформации. Аргументите на писатели и режисьори по темата за света на бъдещето са по-актуални от всякога. Има много възможности за развитие на събитията: от триумфа на изкуствения интелект до завръщането в света на средновековната ерес и жестокост.

Тенденциите на съвременния свят и близкото бъдеще са много ярко представени в телевизионния сериал "Черно огледало". Сюжетът на всеки епизод разказва за намесата в човешката природа на новите технологии. Станали напълно зависими от тях, хората се обезличават и се превръщат в стадо, което следва черните екрани на джаджи, замислени от излъчване на далеч от ярки и позитивни идеи. Нашата селекция от дузина вълнуващи филми и телевизионни предавания, подобни на Black Mirror.

1. Westworld (2016-…)

Образ
Образ

Оценка за търсене на филми:8.0

Westworld е завладяващ тематичен парк, където цяла поредица от приключения очаква всеки гост срещу солидна награда. Той може да реализира както светлите си мечти, така и да се поддаде на долни импулси, включително насилие и убийство. В услуга на посетителите е цяла армия от перфектни андроиди в човешка черупка, облечени в костюми на шерифи, проститутки, уважавани граждани и негодници. Посетителите лесно могат да убият дузина от тях за собствено удоволствие и да се забавляват с жената, която харесват.

Android ще бъдат поправени за следващото представление и паметта им ще бъде изтрита, за да изложи следващата група гости на забавление. Но един ден системата ще се провали и спомените в главите на андроидите ще започнат да съществуват.

2. Тя (2013)

Образ
Образ

Режисьор:Spike Jonze

Оценка за търсене на филми: 7.6

В бъдеще няма да има нужда да отговаряте на писма на самия получател: тази функция ще се изпълнява от специализирани организации. Главният герой на име Теодор работи в една от тези фирми. Той е креативен, но много самотен. За да разведри мрачния си живот, човек си купува най-новата операционна система с изкуствен интелект. Усъвършенстваният модел може да се развива по време на употреба, адаптирайки се към нуждите и стремежите на собственика.

Теодор избира женски глас за комуникация със системата, а тя от своя страна си дава името Саманта. Главният герой започва да прекарва все повече и повече време в компанията на нова "приятелка". Тя, както никой друг, може да подкрепи разговора: слуша, разбира, съветва, шегува се. Влюбеният мъж копнее за по-близка връзка.

3. Време (2011)

Образ
Образ

Режисьор:Андрю Никъл

Оценка за търсене на филми: 7.3

В бъдещето човекът няма да остарее. Достига пределната възраст от 25 години и вече не се променя на външен вид. Въпросът с парите отмина. Най-ценното нещо на света е времето. Именно той може да се използва като плащане за храна и покрив над главата ви. Хората обаче имат различно отношение към тази „валута“: в бедните квартали на Дейтън всяка минута е истинско съкровище, защото е добита с пот и кръв, но в шикозния Ню Гринуич времето просто тече векове, никой не се притеснява неговият недостиг.

Бедният Уил е неописуем късметлия: странен непознат му даде сто години без условия и също така каза, че всъщност има достатъчно време на света за всички. Проблемът е, че част от населението не иска да споделя минути и години, оставяйки ги на собствените си глупави прищевки и амбициозни проекти. Уил пътува до Ню Гринуич, за да възстанови справедливостта, като отнема време от богатите и го дава на бедните.

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Образ
Образ

Режисьор:Мишел Гондри

Оценка за търсене на филми: 8.0

Добрият срамежлив мечтател Джоел срещна грандиозно и непредсказуемо момиче Клемънтайн. Животът завъртя влюбена двойка във вихрушка от ярки събития, където жестоките кавги отстъпиха място на помиренията. След пореден скандал момичето напуска главния герой и дори не иска да признае, че някога го е познавала. Джоел научава много депресираща причина за това поведение: Клемънтайн е използвала услугите на компания за изтриване на паметта и е изтрила всички спомени за приятеля си.

Ядосан млад мъж решава да направи същата манипулация с миналото си. Специалистите започват основно почистване на паметта на главния герой, но мозъкът му упорито не иска да се раздели с вълшебните мигове, прекарани в компанията на Клемънтайн.

5. Electric Dreams от Филип К. Дик (2017-2018)

Образ
Образ

Оценка на търсенето на филми:7.4

Прожекция на разкази на писателя научна фантастика Филип Дик за света на бъдещето. Една от историите показва пламнал конфликт между обикновените хора и телепатите. Последните лесно проникват в главата на всеки минувач или влиятелен човек и четат неговите мисли и емоции. Появява се трета сила: група неизвестни в специални качулки, които могат да блокират четенето на мисли. Агент Рос и неговият телепатичен партньор се опитват да проследят създателя на артикула, шеф Худър.

В друга история много стара дама се качва на борда на космически кораб и иска астрономическа сума, за да я отведе до Земята. Служителите са донякъде обезсърчени от такова искане: такава планета вече не съществува, но много солидна такса ги кара да предприемат трик.

6. Mr Robot (2015-2019)

Образ
Образ

Оценка за търсене на филми:7.8

Елиът работи в отдела за киберсигурност на най-голямата корпорация в света. Младият мъж е много затворен и необщителен, но талантлив и иска да промени този несъвършен свят към по-добро. Междувременно той тайно пази спокойствието на добрите хора, като слага хакерска маска през нощта и избавя града от порочните личности, като хаква уебсайтовете им и излага на показ тежка информация за тях.

Скоро главният герой ще има възможност да играе играта на високи залози. Група хакери с красноречиво име „По дяволите с обществото“предлага на Елиът да организира истинска революция в стените на конгломерата, за който работи, и да започне да преустройва света.

7. Out of the car (2014)

Образ
Образ

Режисьор:Алекс Гарланд

Оценка за търсене на филми: 7.1

Талантливият програмист Калеб печели томбола, организирана от милиардера Нейтън. Като награда младежът получава възможността да живее във великолепен планински апартамент и да тества първия в света изкуствен интелект. Калеб трябва, в процеса на комуникация с машината, да разбере дали тя е способна да мисли като човек.

Тестовият обект, роботът Ава, прави зашеметяващо впечатление на главния герой. Тя е умна, красива и добре познава човешките емоции. Изглежда между тях има истинска любов. Вярно, малко по-късно младият мъж започва да подозира, че е въвлечен в някаква игра, но не може да определи кой е кукловодът в нея: Нютон или неговото творение Ава.

8. Хора (2015-2018)

Образ
Образ

Оценка на търсенето на филми:7.4

В бъдеще андроидите, наречени "синтетика", ще предоставят значителна подкрепа в ежедневните дела на хората. Те се използват като слуги, за почистване на улици и промишлена работа. Андроидите външно не се различават от хората, но не са способни на емоции и размисли. Всички техни действия са строго регламентирани и лишени от спонтанност.

Един от тези случаи се появява в къщата на Хокинс. Главата на семейство Джо, уморен от постоянните отсъствия на жена си от работа и безкрайните проблеми с отглеждането на три деца, се решава на тази стъпка. Анита, икономка, започва своите домакински задължения. Междувременно членовете на семейството започват да осъзнават, че синтетичният, който се е настанил в дома им, не е нищо като безчувствена машина със списък от функции и крие някаква тайна.

9. Шоуто на Труман (1998)

Образ
Образ

Режисьор:Питър Уиър

Оценка за търсене на филми: 8.3

Животът на Труман е спокоен и премерен в малкото градче Сихевен. Главният герой има уютна къща, прекрасна съпруга и добра работа, а освен това има грандиозни планове да посети островите Фиджи. За съжаление, Труман не успява да ги реализира поради големия брой пречки и всевъзможни несъответствия. Всички те нямат нищо общо със злодейската съдба. Просто животът на нищо неподозиращия човек следва внимателно написан сценарий.

Градът, в който живее, е огромна сцена, пълна със скрити камери и реквизит и населена само от актьори. Труман е главният герой на това риалити шоу, гледано от милиони зрители.

10. Модифициран въглерод (2018-2020)

Образ
Образ

Оценка за търсене на филми:7.5

През 27 век човешкото тяло ще бъде само черупка и нищо повече. Ще стане много лесно да го промените: достатъчно е да преместите носителя на паметта „стек“в нов съд от плът и човек може да продължи да живее в мир. В света има и особено привилегирована класа от богати хора, които не са ограничени до един стек, но благоразумно разполагат с негова копирана версия.

Един от тези "небесни" Лорънс Банкрофт е доста озадачен от собственото си убийство. Той успя да оцелее благодарение на резервното оборудване, но някои от спомените, свързани с момента на атаката, изчезнаха от паметта му. За да разследва инцидента, богаташът наема елитния войник Такеши Ковач, чийто стек е бил на склад от 250 години и е получил нов снаряд благодарение на намесата на Банкрофт.

Препоръчано: