Марс в 4K: видео, публикувано онлайн, показващо Червената планета в най-доброто качество досега

Съдържание:

Марс в 4K: видео, публикувано онлайн, показващо Червената планета в най-доброто качество досега
Марс в 4K: видео, публикувано онлайн, показващо Червената планета в най-доброто качество досега
Anonim

Британският YouTube канал ElderFox Documentaries създаде 10-минутен документален филм за Марс чрез събиране и дигитализиране на кадри, заснети от три роувъра на НАСА. Резултатът е най-висококачествената видео обиколка от повърхността на Червената планета за всички времена! И ни дава възможност най-добре да разберем и изпитаме какво е да си на Марс.

Тези кадри са взети от документален филм за повърхността на Марс

Образ Образ

Създаден е от канала на YouTube ElderFox Documentaries чрез събиране на изображения, направени от марсоходите Spirit, Curiosity и Opportunity, които бяха публикувани в мрежата на НАСА.

Видеото се състои от панорами, заснети от марсоходите. Но качеството им е подобрено до 4K

Образ

Факт е, че скоростта на трансфер на информация от Марс е изключително ниска - 32 килобита в секунда. Въпреки висококачествените камери на самите роувъри, снимките, направени от тях, трябва да бъдат направени в леко компресиран формат, в противен случай предаването им ще отнеме твърде много време - има милиони снимки.

Но специално за това 10-минутно видео с глас зад кадър, кадрите бяха дигитализирани. В началните надписи създателите се шегуват (или не), че компютрите им са били повредени, защото процедурата е била толкова сложна.

Картината от Червената планета е предадена с някои умишлени изкривявания

Образ

Сигурно сте забелязали подозрително яркото небе, което на Марс всъщност трябва да е червено. Всички снимки са частично преоцветени, за да улеснят геолозите да различават детайлите от повърхността на планетата.

Същото се забелязва и в снимките на марсохода Curiosity, публикувани по-рано тази година, които обобщават седемгодишната работа на устройството на Червената планета.

Такава цветова схема визуално доближава Марс до Земята, но не унищожава неговата специфика

Образ

И въпреки факта, че видеото всъщност е слайдшоу, то доста точно изобразява духа на планетата - все пак на Марс има малка мобилност поради слабите ветрове и липсата на вода и, какво има, живот (въпреки че всички ние все още се надяваме).

И така, за първи път на вашите екрани: Марс в 4K

И така, вече имате представа за Марс не само във филми, но и почти на живо. Искате ли да отидете там?

Популярна тема