Защо е толкова трудно да намериш ключове и телефон точно под носа си? Отговорът ще каже експериментът с търсенето на рози

Съдържание:

Защо е толкова трудно да намериш ключове и телефон точно под носа си? Отговорът ще каже експериментът с търсенето на рози
Защо е толкова трудно да намериш ключове и телефон точно под носа си? Отговорът ще каже експериментът с търсенето на рози
Anonim

Със сигурност всеки е запознат със ситуацията, когато прекарвате часове в търсене на телефон или ключове из къщата и изведнъж ги намирате на най-видното място. Защо се случва това? Психолози от Харвардския университет, съвместно с Babylon He alth, решиха да проведат забавен визуален тест, за да покажат как работи мозъкът ни в този случай и защо се случва това. Каним и вас да опитате.

И така, цялата идея е да намерите роза в трите предложени снимки.В експеримента са участвали 2000 души. Тестовите групи имаха различни условия: на някои от тях беше показано как трябва да изглежда преди експеримента, на някои беше дадено обърнато изображение или изображение с различен цвят. Но ние няма да ви покажем нищо предварително и ще поемем по най-трудния път. За забавление можете да вземете хронометър и да измерите времето, необходимо за търсене на рози.

Да тръгваме! Трябва да намерите скритата роза

Образ

Сега търся роза на втората снимка

Образ

Финалочка

Образ

Е, как се справяте? Ето резултатите на участниците в експеримента. В едната колона виждате изображението, което субектите са видели преди търсенията, а в другата – средното време.

Резултати:

Образ

И така, на хората от първата група, които са видели директно изображение на роза, са били необходими средно 36,7 секунди, за да изпълнят задачата. Трябва да се отбележи, че втората група, чиито участници видяха както директно, така и обърнато изображение на цвете, отне 36,4 секунди за търсене, тоест по-малко. Защо така? Розите на рисунките са под ъгъл.

Втората група беше готова за това, докато първата очакваше да види изображение на живо. Между другото, втората група се състоеше от възрастни хора и това показва, че възрастта в този случай не е показател, по-важен е образът на желания обект в главата.

Третата група отне средно 37 секунди за търсене, защото очакваха да намерят червена роза. Участниците от четвъртата група, на които не беше показана розата, отделиха най-много време, а именно 38 секунди, за задачата, тъй като нямаха представа как изглежда това, което търсят.

Къде са тези рози? Ето отговорите:

Образ

Второто изображение показва роза в долния ляв ъгъл

Образ

На третия - горе вдясно

Образ

И защо е толкова трудно да намерим обект, който е точно пред очите ни? Според Daily Mail учените смятат, че причината е следната: в главата ни има определена идея как трябва да изглежда този обект и тя е доста тясна. И ако в действителност не изглежда така, както очакваме, това усложнява търсенето. Например, вие си представяте, че вашият телефон трябва да лежи с лицето нагоре на маса, но всъщност той стои под ъгъл на рафт с книги. Ето защо, за по-бързо търсене на желания артикул, не трябва да се фокусирате върху конкретния му образ и да имате по-гъвкави идеи за него.

А ако харесвате различни психологически експерименти, препоръчваме ви да обърнете внимание на статията за силата на милите и грубите думи. В този експеримент участваха две растения: едното от тях беше похвалено, а второто беше порицано. Резултатът е на лице!

Популярна тема