15 невероятни природни феномена, за които със сигурност искате да научите повече само като ги погледнете

Съдържание:

15 невероятни природни феномена, за които със сигурност искате да научите повече само като ги погледнете
15 невероятни природни феномена, за които със сигурност искате да научите повече само като ги погледнете
Anonim

Природата е истински художник и изобретател. Само тя е в състояние да създава невероятни неща и в същото време никога да не се повтаря. Гледането на нейните творения е удоволствие. Понякога, за да видят някои от тях, пътниците трябва да изминат дълъг път. Въпреки това, усещанията, получени след видяното, като правило напълно компенсират физическите и емоционалните разходи. Ако отдавна не сте попадали на нещо необичайно, но имате нужда от нови впечатления като въздух, предлагаме ви да се насладите на уникалните природни феномени, представени в нашата селекция.

Тюлен албинос

Образ
Образ

Синеока котка с необичаен цвят е открита на остров Сийл, който се намира в Охотско море. Изследователите смятат това явление за невероятно рядко. Шансовете да се роди албинос са 1 на 100 000. Сега тюленът се следи отблизо, за да се окаже навременна помощ при необходимост. Албиносите в животинското царство често са преследвани от роднини. Освен това те винаги имат проблеми със слуха и зрението.

Размножаване на сьомга нерка в Аляска

Образ
Образ

Сезонът на хвърляне на хайвера кара сьомгата да се промени до неузнаваемост. Обикновените сребристи риби стават яркочервени. Природата е дала на сьомгата тази характеристика, за да може да се защитава от хищници, като ги информира за нейната „отровност“.

Burning Hill Yanardag

Образ
Образ

Естественият вечен пламък, постоянно горящ по склоновете на хълма Янардаг, е следствие от постоянното отделяне на горим газ от подлежащата почва. Удивителна атракция се намира в Азербайджан.

Светещи гъби

Образ
Образ

Произходът на луминисцентните гъби все още няма точно обяснение. Някои учени смятат, че светещите гъби дължат цвета си на природните условия, които ги заобикалят. Според други версии блясъкът е необходим за възпроизвеждане и плашене на враговете. Общо в природата са известни около 70 вида светещи гъби. Следователно това явление не може да се нарече многобройно.

Раирани айсберги

Образ
Образ

Раираните айсберги, които приличат на цветен сладолед, са невероятно явление, което може да се наблюдава в Антарктида. Необичайни ивици се образуват след отчупване на огромни парчета лед от главния ледник. Цветът им зависи от възрастта на айсберга и състава на въздуха. Така че, ако има много въздух в горните слоеве лед, ивиците ще бъдат матово бели. Ако водата - ще преобладава бяло със син нюанс. Зеленият цвят се появява поради чест контакт с водорасли. Ивиците на айсбергите също могат да бъдат жълти, кафяви или дори розови.

Пандо дърво

Образ
Образ

Pando е най-големият жив организъм в света. Множество дървета, покриващи площ от 43 хектара, имат една коренова система. Според биолозите раждането на гиганта е станало преди повече от 80 000 години. Това чудо се намира в Юта, САЩ.

Комбинирането на релси в нещо като "влак" изглежда невероятно

Образ
Образ

Понякога хората се сблъскват с такова явление, когато гъсениците, подредени в редица, послушно следват една друга. Защо правят това? Просто е - така насекомите се борят за оцеляване. Такава схема на движение ви позволява безопасно да се движите от един източник на храна към друг, защото хищниците възприемат такъв „влак“като едно голямо същество.

Змия с три очи

Образ
Образ

Службата за паркове и дива природа на Австралийската северна територия сподели снимки на змия с три очи. Необичайно създание е открито от местни рейнджъри. Изследователите бяха много заинтересовани от този случай, тъй като рентгеновите снимки показаха, че змията няма две отделни глави, а един череп с три функциониращи очи. Учените смятат, че третото око в животното не се е появило поради влиянието на екологията. Основната версия е ембрионална мутация.

Отровен морски охлюв "Испанска танцьорка", забелязан край бреговете на Западна Австралия

Образ
Образ

Испанската танцьорка е невероятно мекотело, което можете да срещнете предимно по време на нощни гмуркания в морето. Създанието не обича слънчевата светлина и предпочита да не се показва на всички. Понякога обаче вълните го изхвърлят в плитка вода, което дава на хората чудесна възможност да наблюдават необичайното създание отстрани.

Паважът на гигантите

Образ
Образ

Pavement of the Giants е главната атракция на Ирландия. Това е скалист бряг, който се състои от отделни фасетирани базалтови колони, плътно притиснати една към друга. Всички колони са предимно шестоъгълни. Учените са установили, че колоните са се образували в резултат на поредица от вулканични движения, охлаждане и хоризонтално компресиране на лавата.

Пеперудите монарх спят зимен сън на дърво в Мексико

Образ
Образ

Всяка година милиони пеперуди монарх отлитат, за да прекарат зимата в Мексико, Флорида, Калифорния и след това се връщат обратно. Монарсите в местата за зимуване са запомняща се гледка, висящи на гроздове от клони и стволове на дървета.

Тези пухкави топки всъщност са минерал, наречен окенит. И никак не са меки

Образ
Образ

Окенитът е доста рядък минерал, който може да се намери в Гренландия, Исландия, Индия.

Подводна гора на езерото Kaindy

Образ
Образ
Образ
Образ

Езерото Kaindy се е образувало в резултат на природен феномен - водата е наводнила дефилето, създавайки естествена естествена порта в самата среда на резервоара. Най-интересната атракция са елхите, сякаш растат от самата вода. Всъщност тези дървета са умрели много отдавна и фактът, че са оцелели в този си вид е резултат от един вид „консервация“поради ниската температура на водата.

Ето как изглежда яйцето на акула

Образ
Образ

Около 70% от акулите са живородни. Останалите 30% снасят яйца, вътре в които можете да видите истински жив ембрион.

Бонус: Рядък и мистичен феномен на Фата Моргана

Образ
Образ

Fata Morgana е сложен оптичен феномен, който възниква, когато в долните слоеве на атмосферата се образуват няколко редуващи се слоя въздух с различна плътност и температура. В резултат на това те стават способни да произвеждат огледални отражения. Отдалечените обекти стават видими многократно и с различни изкривявания и илюзии.

Популярна тема