14 Небостъргачи печелят състезание за небостъргачи ’22 Показване на нашата бъдеща реалност

Съдържание:

14 Небостъргачи печелят състезание за небостъргачи ’22 Показване на нашата бъдеща реалност
14 Небостъргачи печелят състезание за небостъргачи ’22 Показване на нашата бъдеща реалност
Anonim

Още през 2006 г. списанието за архитектура eVolo стартира конкурса Skyscraper Competition, посветен на създаването на дизайни на небостъргачи. Звучи по-скучно, отколкото е в действителност. И идеята не е просто в архитектурно разнообразие, а в иновативни идеи за използване на съвременни технологии, експериментални материали, програми, естетическата част в крайна сметка. Тоест състезанието за небостъргачи е буквално „поглед зад завесата на бъдещето“, където млади архитекти и дизайнери могат да създадат нашата бъдеща реалност!

Днес искаме да ви покажем тазгодишните победители и да ви разкажем за няколко интересни проекта, които за съжаление не успяха да спечелят награди тази година, но носят важна, глобална идея.

Първо място: Небостъргач за климатичен контрол

Образ
Образ

Държава:Южна Корея

Кредити: Kim Kyung-jun, Min Young-gi, Yoo Sang-gu

Климатичната криза е един от най-важните екологични проблеми на следващото десетилетие. В момента на първо място са екстремната суша и опустиняването. Но с помощта на небостъргач с контролиран климат това може да бъде архитектурно предотвратено. Благодарение на облаците, образувани от абсорбцията на морска вода (станцията ще бъде изградена над морското равнище и закотвена върху подводни ферми за ефективно използване на морските ресурси), климатичният комплекс ще регулира времето, причинявайки дъжд там, където има суша и абсорбиращи облаци където има силен дъжд или отразяване на слънчевата радиация.

Второ място: Небостъргач Цунами

Образ
Образ

Държава:Китай

Автори: Wang Jue, Zhang Qian, Zhang Changsheng, Li Muchun, Xu Jing

Хората често се страхуват от цунами. Технологичният прогрес все още не е предложил достатъчно мерки за противодействие на стихиите. Този небостъргач ще бъде построен пред дълга и тясна брегова ивица. Въпросът е да се намалят щетите от този природен феномен. Сградата ще бъде изградена така, че когато попадне на цунами, вълната да се разсее и да стане по-малко опасна за града. Авторите са вдъхновени от мангровите гори, техния принцип и механизъм за устойчивост на цунами.

Трето място: Нова пролет: Агроекологичен небостъргач

Образ
Образ

Държава:Австрия, Полша

Автори: Михал Спулник, Марчин Китала

В днешния свят съществува много реална заплаха за глобалната продоволствена сигурност. Предложеният небостъргач е мащабно устройство, което свързва природата, науката и социалните полета, което ще отглежда различни култури, които не растат наблизо в естествената среда. Самата структура ще се състои от градински модули, всеки от които принадлежи към определен биом, съдържащ специфична флора, почва, микроорганизми, малки животни и собствен микроклимат.

След това ще ви покажем най-интересните участващи проекти, които не успяха да спечелят награди, но бяха отличени от авторитетно жури.

Небостъргач на дърво в Южен Судан

Образ
Образ

Държава:Израел

Кредити: Рон Краковски, Талия Зук

Основната цел на небостъргача Tree е да осигури достъпна вода за селата в Южен Судан. „Дървото“обединява новата общност, осигурявайки й вода за земеделие, канализация и ежедневни нужди.

Градски кондензатор

Образ
Образ

Държава:Китай

Автори: Yunheng Fang, Baoying Liu, Rongwei Gao, Junliang Liu

Градският кондензатор създава „суперобщност“, която стимулира социалната активност и е мост за града, позволявайки на градските жители и работниците мигранти, които се считат за маргинализирани, въпреки че са основната сила зад градското строителство в Китай, да се смесват и изградете нова, модерна култура.

Небостъргач за пречистване на въздуха

Образ
Образ

Държава:Китай

Автори: Zelun Wang, Shengwu Fang, Mangqian Lin

Според доклад, публикуван тази година от СЗО, девет от всеки десет души в света дишат замърсен въздух. Замърсяването на въздуха се превърна в основния убиец на човешкото общество. Повече от половината от най-замърсените градове в света са в Индия, а Ню Делхи е твърдо на първо място, така че беше взето решение тук да се разположи почистващ препарат за небостъргачи. Автомобилните изгорели газове са най-сериозният източник на замърсяване, поради което авторите на проекта предлагат на пътните възли да се монтира небостъргач за пречистване на въздуха. Цялата сграда образува затворена система с четири вида абсорбция и филтриране на реакционни газове и регенерация на замърсения въздух.

Небостъргач за кариери

Образ
Образ

Държава:Швейцария

Автори:Sascha Kudre-Moru, Niels Hajoz, Bart Osterhoff, Thomas Wenzel

С над сто огромни кариери в света, голяма площ от земната повърхност става неизползваема след затварянето им. Затова авторите искат да превърнат бившата пустош в център на оживен град, който има жилища, обществени институции, зелени площи и земеделска земя, като оазис в пустинята.

Жилищен самолет Nest Skyscraper

Образ
Образ

Държава:Португалия

Автор: Мохамед Пирдавари

Самостоятелната летяща единица създава напълно различно житейско изживяване за жителите, в което те са свободни да избират идеалната си климатична дестинация! Идеален дом, който не добавя никакви разходи, защото се зарежда от слънчеви панели на фасадата и от включен контакт. Мобилните единици, разположени в сградата-домакин, създават гигантски вертикален небостъргач, който ви позволява да изживеете различни сезони на различни места и в различни климатични условия и пейзажи, без почти никакво увреждане на околната среда.

Градски хлоропласт: небостъргачи, които абсорбират CO₂ и го превръщат в нишесте

Образ
Образ

Държава:Китай

Автори: Kayu Chen, Yun Lin, Ziyi Li, Zhipeng Tao

В този проект за небостъргач авторите са проектирали различните части на сградата чрез интегриране на стъпките и процесите на събиране и улавяне на въглероден диоксид, транспортиране, съхранение и в крайна сметка производство на нишесте. В основната конструкция на небостъргача са разпределени специални мембрани, които събират и отделят въглеродния диоксид. След това въглеродният диоксид ще бъде транспортиран през огромен напречен тръбопровод до огромно кръгло пространство за съхранение. Редица устройства за синтез на нишесте от въглероден диоксид (CO₂) и водород са разпределени в голям пръстен. Цялата енергия, необходима за работата на оборудването, идва от голям кръгъл слънчев панел на покрива.

Подслон над "гробницата": жителите на радиоактивните Маршалови острови

Образ
Образ

Държава:Китай

Автор: Suir Van

Хората на Маршаловите острови са преки жертви на двете основни заплахи, пред които е изправено човечеството - ядрените оръжия и изменението на климата. Например, на един от атолите са заровени повече от 87 хиляди кубически метра радиоактивни отпадъци, покрити с цимент. Местните наричат това място "гробницата". В момента изменението на климата и покачването на морското равнище само ускоряват освобождаването на радиоактивни отпадъци. Светилището е предназначено за обработка на радиоактивни материали. Той използва способността на определени гъби и растения да абсорбират радиоактивни материали и тежки метали, както и да произвеждат органична материя и енергия, осигурявайки на жителите чиста вода, храна и свързана инфраструктура.

Небостъргач от пчелен восък: кула, построена в сътрудничество с рояк пчели

Образ
Образ

Държава:Тайван

Автор: Jian-Ching Su

Основните цели на проекта са запазване на разнообразието от насекоми и възстановяване на популацията им. С изкуствени рамки и помощта на пчели, високата конструкция ще бъде изградена като местообитание за насекоми.

OASIS-X2030: Защитна мембрана за възстановяване на опустиняването

Образ
Образ

Държава:Тайван

Автори: Han-Yu Lai, Wei-Quun Kai, Chun-Yi Ye

Промяната на климата и свръхексплоатацията на природата от човека изостриха проблема с опустиняването и деградацията на земята. OASIS ще се опита да предотврати директен контакт между пясък и прах с агро-зони за засаждане, като блокира праха от пустинни пясъчни бури. Водата ще се съхранява от преобразувател на въздушен филтър в центъра на кулата и ще се разпределя равномерно върху земята чрез управление от централна контролна зала в горната част на кулата. Тъй като пустинните региони имат нестабилен климат и околната среда там се променя бързо, OASIS се настройва и променя според различните климатични условия.

Адаптиране на оттеглянето

Образ
Образ

Държава:САЩ

Автор: Ахмед Хелал

Глобалната пандемия от коронавирус през 2020 г. напълно разби корпоративните йерархии, тъй като стана ясно, че служителите на компанията могат да останат продуктивни далеч от офиса, като работят от вкъщи. Тази промяна на парадигмата направи търговските офис кули остарели. Ако тази типология вече няма стойност, тогава какво да правим с остарелия сграден фонд? Простото му събаряне би било разточително, арогантно и късогледо. Единственият път напред е чрез адаптивно повторно използване - трансформиране на тези остарели сгради в жизнени и смислени структури, които служат за смекчаване на две от основните архитектурни кризи на града: жилища и обществено пространство.

FUNG(S)I: Авангардът на възстановяването на местообитанията

Образ
Образ

Държава:Индонезия

Автори: Кристофър Танихаха, Винсентий Кевин и други

Потъващата земя стана неизбежна. Това се дължи главно на покачването на морското равнище и едновременното намаляване на нивата на подземните води. Потъването на земя причинява недостиг на земя, карайки крайбрежните жители по света да губят домовете си.

Основната цел на проекта е да спре пълното наводняване на градовете, преди гражданите да имат шанс да избягат в безопасна зона. FUNG(S)I елиминира необходимостта от изпомпване на питейна вода от под земята и също така формира социално-културни и икономически начини за създаване на нова жива „почва“, която да поддържа човечеството в бъдеще.

Препоръчано: