13 впечатляващи структури от цял свят, които никога не са били построени

Съдържание:

13 впечатляващи структури от цял свят, които никога не са били построени
13 впечатляващи структури от цял свят, които никога не са били построени
Anonim

За съжаление, съдбата на много страхотни творчески проекти е да останат чертеж, скица или план, без да получат своето физическо въплъщение в реалния свят. Това важи особено за архитектурата, където отпадането е толкова голямо, че дори доста успешни и добре обмислени идеи остават назад. Е, какво да се прави - на планетата няма достатъчно място за всички.

Хубаво е, че някои от най-забележителните проекти от годините са превърнати във висококачествени компютърни модели, които изглеждат почти като снимка. Ще разгледаме 13 такива рендера, като си представим, че тези структури биха могли действително да съществуват.

Мостът Ulysses Grant, Вашингтон

Образ
Образ
Образ
Образ

Юлисес Грант е 18-ият президент на Съединените щати. Сега на мястото на този живописен мост е построен много по-скромен Арлингтън Мемориален мост.

Национален мемориал на американските индианци, Ню Йорк

Образ
Образ

Мемориалът трябваше да представлява фигура на индианец, която да е по-висока от Статуята на свободата. Тя трябваше да стои върху неоацтекска пирамида, която от своя страна да се издига над музейния комплекс.

Една от концепциите на Световния търговски център

Образ
Образ

Това масивно дизайнерско предложение от United Architects не беше одобрено и беше заменено от архитект Даниел Либескинд.

Мост EuroRoute между Великобритания и Франция

Образ
Образ

Преди изграждането на Евротунела под Ламанша, който по едно време изглеждаше сюрреалистичен проект, френският архитект Жан-Пол Вигие предложи своята частично надводна версия. Но се оказа и твърде научнофантастичен. Само си представете!

Мостът трябваше да минава само част от пътя през протока Дувър и да води до остров в средата на пролива, откъдето спираловидно се спускаше в подводен тунел, който вече завършваше на точно същия остров от Англия или Франция (в зависимост от това откъде сте тръгнали пътеката отново продължаваше по моста.

Мостът на река Хъдсън, Ню Йорк

Образ
Образ
Образ
Образ

Планираният мост трябваше да бъде много по-голяма структура от моста Джордж Вашингтон, който стои на мястото му днес.

Проект за олимпийски стадион в Токио

Образ
Образ
Образ
Образ

Проект на иракско-британската архитектка Заха Хадид.

Това супермодерно съоръжение е проектирано за Олимпийските игри през 2020 г. Проектът беше отменен поради забавяне на строителството, надхвърляне на разходите и критики от страна на водещи архитекти и спортисти, които дори подадоха петиция за отказ от проекта поради неговия мащаб, който можеше да повлияе негативно на близките съоръжения.

В резултат на това на негово място е построен скромен японски национален стадион.

Паметник "Демокрацията обединява света", Калифорния, САЩ

Образ
Образ

Планът за паметника се оказа неуспешен опит от 1954 г. Западното крайбрежие на САЩ да получи собствена Статуя на свободата.

Проектът за Кримския мост от 1949 г

Образ
Образ
Образ
Образ

Мостът е проектиран от съветския архитект Борис Константинов, но разходите, необходими за такова строителство, се оказват непосилни в следвоенния период. Между другото, мостът беше планиран да бъде на две нива!

Мемориал на свободата, Канзас Сити, САЩ

Образ
Образ
Образ
Образ

Този военен мемориал от Първата световна война се смяташе за най-драматичната от всички концепции, но на негово място в крайна сметка беше издигната по-традиционна стела.

Проект Планетариум на Гордън Стронг в Мериленд, САЩ

Образ
Образ

Архитект Франк Лойд Райт, 1925 г. Структурата трябваше да бъде огромен планетариум с купол, от външната страна на който имаше спирална платформа за автомобили.

Спирала, Лондон

Образ
Образ

От Даниел Либескинд, 1996 г. Провокативна в своите форми, сградата може да съществува съвместно с класическия музей на Виктория и Албърт.

Fourth Grace Museum, Ливърпул

Образ
Образ

От Уил Алсоп, 2002 г. Изключително ексцентрично изглеждащият музей беше планиран да бъде построен на кея на Ливърпул като част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата за 2008 г. Но такава структура се оказа твърде специфична, за да се хареса на повечето граждани.

Dubai Opera House

Образ
Образ

От Заха Хадид, 2006 г. Грандиозен проект, отговарящ на съоръженията и вероятните разходи, с които е известен Дубай. Строителството на нова опера и културен център около нея обаче все още не е започнало.

Препоръчано: