17 от най-странните и необичайни самолети, които някога са се издигали във въздуха

Съдържание:

17 от най-странните и необичайни самолети, които някога са се издигали във въздуха
17 от най-странните и необичайни самолети, които някога са се издигали във въздуха
Anonim

Щурите дизайнерски решения правят света около вас необичаен и запомнящ се. Инженерите създават невероятни устройства, които могат да бъдат намерени в почти всяка страна по света. Творчеството на създателите докосна не само архитектурата, предметите от бита и автомобилите, но и самолетите. Някои от тях изглеждат толкова футуристично, че сякаш са измислени за заснемането на поредния холивудски филм за далечното бъдеще. Други имат толкова смешен дизайн, че просто предизвикват смях.

Caproni 60, експериментална летяща лодка-лайнер

Образ
Образ

Машината-чудо направи само два кратки полета. На 2 март 1921 г. пилотът ускорява самолета до 80 километра в час и успява да излети от водата. Вторият и, за съжаление, последен полет беше извършен два дни по-късно. Самолетът излита със скорост 100 километра в час, но скоро колата губи подемна сила и се разбива във водата. Пилотът не е ранен.

Stipa-Caproni - италиански експериментален самолет

Образ
Образ

Бочковият самолет е разработен през 1932 г. Катереше се добре, беше тих и стабилен в полет. Високото съпротивление обаче зачерква всички предимства на дизайна.

Nemeth Parasol - самолет с перфектно кръгло крило

Образ
Образ

Необичаен моноплан е построен от студенти в университета в Маями през 1934 г.

Vought V-173 - "летяща палачинка"

Образ
Образ

Самолет с вертикално излитане и кацане с "кръгло крило". Първият полет е извършен през 1942 г. Общо са извършени около 190 полета.

Airbus A300-600ST Beluga

Образ
Образ

Beluga е широкофюзелажен реактивен товарен самолет, предназначен да превозва извънгабаритни товари. При пълно натоварване, което е 47 тона, неговият обхват на полета е около 1700 километра (при развита скорост от около 750 километра в час). При половин товар обхватът на полета се увеличава до почти 5000 километра.

Аероциклет HZ-1

Образ
Образ

Първият образец на самолета HZ-1 се издига в небето през 1955 г. Дизайнът имаше много недостатъци и беше опасен, така че беше решено проектът да бъде замразен.

Avro Canada VZ-9 Avrocar - летящ диск

Образ
Образ

Не, това не е летяща чиния. Тази разработка представлява дисковиден самолет с вертикално излитане и кацане. Изобретен е като част от тайна американска военна програма през 1959 г.

Snecma C-450 - подобен на ракета самолет

Образ
Образ

Експериментален самолет с вертикално излитане и кацане с пръстеновидно крило, разработен от Франция. Първият полет е извършен през 1958 г. След поредица от неуспешни тестове проектът беше затворен.

Мащабиран композитен модел 281 Proteus

Образ
Образ

Самолет за дълги разстояния на голяма височина с тандемно крило. Той е проектиран да проучи перспективата за използване на самолети като телекомуникационни станции.

McDonnell XF-85 Goblin - реактивен самолет

Образ
Образ

Екраноплан "Лун" или "Каспийско чудовище"

Образ
Образ

Първият полет на Лун е извършен през 1985 г. Размерите на колата са просто невероятни: размахът на крилата е 44 метра, дължината е 73,8 метра, а теглото при излитане е 380 тона.

X-13 Vertijet може да излети от опашката си

Образ
Образ

Експериментален самолет е сглобен през 50-те години на миналия век за ВВС на САЩ.

Northrop XB-35, направен по концепцията за "летящо крило"

Образ
Образ

The Dornier Do 31 - Пинокио в света на самолетите

Образ
Образ

Експериментален реактивен транспортен самолет е построен през 1967 г. по поръчка на Германия.

M2-F1 или "летяща баня"

Образ
Образ

Първият полет с необичаен теглещ самолет се състоя през 1963 г. Устройството получи името си поради странната форма, наподобяваща вана.

Northrop XP-79 получи прякора "летящия овен"

Образ
Образ

Пилотът трябваше да управлява самолета, докато лежеше в пилотската кабина. Сигурно е бил незабравим полет! Първият полет на необичайно устройство е през 1944 г.

Lockheed Martin X-59 QueSST

Образ
Образ

Нов американски експериментален свръхзвуков самолет, способен да развива скорости до 1510 километра в час. Проектиран да оцени приемливостта на свръхзвуков пътнически транспорт.

Тук можете да видите как са изглеждали известни марки в миналото.

Препоръчано: