15 Факти за правенето на филми на Алфред Хичкок, показващи колко креативни и забавни са били неговите снимки

Съдържание:

15 Факти за правенето на филми на Алфред Хичкок, показващи колко креативни и забавни са били неговите снимки
15 Факти за правенето на филми на Алфред Хичкок, показващи колко креативни и забавни са били неговите снимки
Anonim

Алфред Хичкок е не само режисьор, той е и феномен, легенда и марка. Всеки или почти всеки е чувал по нещо за него, но той работи от доста време, така че не са малко дръзливите да опитат да гледат филмите му. Но си заслужава!

Днес ще се опитаме да ви въвлечем в света на творенията на Алфред Хичкок чрез интересни факти за заснемането на неговите филми или за самите му картини. Въпреки суровите жанрове, в които е работил Хичкок - трилъри и дори филми на ужасите - около филмите му винаги е имало много забавление. Характерни епизоди на Хичкок, филмови трейлъри, които са изключително специфични за днешните стандарти, и какво правеха плакатите тогава!

Също така е важно да запомните, че Хичкок донесе много трикове и решения във филмовата индустрия, които се използват и днес.

Психо (1960) е заснет в черно и бяло единствено заради легендарната сцена под душа

Образ
Образ

Това беше направено, за да изглежда кръвта, вместо шоколадовия сироп, реалистична в кадъра. Хичкок, както винаги, знаеше предварително, че това е най-важната сцена във филма.

Транстравен или "световъртеж ефект"

Образ
Образ
Образ
Образ

За първи път в киното тази прочута техника се появява във филма Световъртеж на Хичкок (1958). Вероятно сте го виждали и в Челюсти, Властелинът на пръстените и Breaking Bad.

Ефектът се постига чрез мащабиране и едновременно с това физическо отдалечаване на камерата от обекта.

Камео на Хичкок е отделна форма на изкуство. На снимката е появата му в The Birds (1963)

Образ
Образ

Общо режисьорът има 39 епизодични роли във филмите си. Има дори отделна статия в рускоезичната Wikipedia, където са изброени всички.

Най-веселата епизодична роля на Хичкок вероятно идва в Lifeboat (1944)

Образ
Образ

Като цяло режисьорът трябваше да се опита да вкара присъствието си във филма за девет души, които плават в спасителна лодка в средата на Атлантическия океан. Хичкок се появи на рекламна снимка във вестник в две версии на себе си - преди и след отслабване.

За филма North by Northwest (1959), в павилиона е построена реплика на паметника на планината Ръшмор

Образ
Образ
Образ
Образ

Хичкок много искаше да заснеме кулминационната сцена с известните паметници като декори, но беше забранено да се снима там. Хичкок обаче винаги е предпочитал павилионите пред природата - за да не ходи никъде.

Алфред Хичкок седи на един от облаците, направени да симулират градския пейзаж извън прозореца във Въже (1948)

Образ
Образ
Образ
Образ

Осем облачни образувания от фибростъкло в няколко нюанса на светлината са създадени, за да симулират залези по време на заснемане.

Между другото, "Въже" е заснет във формат на един неделим дубль

Образ
Образ

Едно от първите приложения на тази техника в историята на филма. Всъщност филмът е заснет на 10-минутни части, а преходите са маскирани от увеличение на камерата в задната част на един от героите.

В Заден прозорец (1954) Грейс Кели пали цигара, държи я в устата си и я гаси миг по-късно, без да пуши

Образ
Образ

Актрисата винаги отказваше да пуши в кадър, тя оцеля тук, макар и с помощта на малък трик, защото според сюжета нейната героиня беше пушач.

Хичкок и огромният телефон, направен за Dial M for Murder (1954)

Образ
Образ
Образ
Образ

Необходима беше мощна апаратура, за да се заснемат няколко близки плана на детайлите на телефона. В онези дни камерите не можеха да фокусират телефон с нормален размер. Между другото, пръстът, който се появява в рамката, също е изкуствено създаден гигант.

Непознати във влака (1951) включва известната сцена на убийство, отразена в очилата на жертвата

Образ
Образ

Хичкок мечтаеше за този кадър в продължение на 20 години и успя да го реализира с помощта на специалиста по оптични ефекти Робърт Бъркс.

Във филма Подозрение (1941) има сцена, в която чаша мляко сякаш свети в тъмен коридор

Образ
Образ

Важен момент за сюжета с чаша мляко, която героят носи по тъмен коридор, беше специално подчертан със светлина. как? Много Хичкоковски. Източникът на светлина беше поставен директно в чаша мляко.

Хичкок контролира звукозаписа в Blackmail (1929)

Образ
Образ

Първоначално филмът трябваше да бъде ням, но към края на създаването му се появи технология за звуков филм и някои от сцените бяха заснети отново. Главната актриса, Ани Ондра, говореше с чешки акцент, така че репликите й бяха произнесени от друга актриса, Джоан Бари.

Алфред Хичкок показва на Антъни Пъркинс как да изглежда заплашително само като стои неподвижно. Снимане на "Психо"

Образ
Образ

Тук Хичкок показва на Ингрид Бергман как да слага отрова в кафето на снимачната площадка на Notorious (1946)

Образ
Образ

Алфред Хичкок и сценариите на всичките му филми от 1966 г

Образ
Образ

Ако се интересувате от работата на Алфред Хичкок, тогава запознаването с неговата филмография е най-добре да започнете с тези снимки.

Препоръчано: