2022 във филмите: Как тази година беше изобразена във филми от миналото, чиито създатели се опитаха да предскажат бъдещето

Съдържание:

2022 във филмите: Как тази година беше изобразена във филми от миналото, чиито създатели се опитаха да предскажат бъдещето
2022 във филмите: Как тази година беше изобразена във филми от миналото, чиито създатели се опитаха да предскажат бъдещето
Anonim

Продължаваме нашата годишна рубрика за това как филмите от миналото, най-често фантастични, са показвали живота и събитията от годината, в която живеем сега. Нека да видим колко близо до истината бяха филмовите прогнози на сценаристи, режисьори и например дизайнери на костюми, създали филми, за които се твърди, че действието се развива през 2022 г.

Сега свикнахме с това, но си спомнете колко нереално доскоро бъдещето изглеждаше скрито зад ужасното число 2020. И какво беше да си представим, когато 70-те години на миналия век се простираха!

Разбира се, филмовата индустрия и писателите на научна фантастика от миналото бяха щастливи да мечтаят за невероятни събития, които трябва да се случат до 2022 г. Тук и изследването на космоса, и смъртта на човечеството, и нашествието на извънземни, и всякакви вариации на екологични проблеми.

Да, това е същността на изкуството, посветено на бъдещето - във филмите за 2022 почти няма добри прогнози. Можем да кажем, че всички картини в нашия списък са дистопични.

Съдната нощ (2013)

Образ
Образ

И така стигнахме до онова много фантастично бъдеще, когато годишната "Съдната нощ" вече е в разгара си в САЩ.

Според сюжета на филма безработицата, бедността и престъпността са намалели до минимум в страната, но на 21 март всяка година от 19 до 7 сутринта всички престъпления, включително убийствата, стават правен. Такава мярка беше въведена, за да могат жителите на града да изпуснат парата. Нито линейката, нито полицията работят по Чистката.

„Нощта на чистката“, показана във филма, се развива през 2022 г.

Бегач във времето (1993)

Образ
Образ

6 октомври 2022 г. Земята е атакувана от извънземни. Главният герой, капитанът на военна космическа станция, успява да напусне бойното поле, неочаквано за себе си, отивайки 30 години назад. Там, в началото на 90-те, той ще се опита да попречи на някой злодей да стане президент на Земята (такава позиция), защото планира да предаде планетата си, като даде победата на извънземните.

Между другото, ако се чудите къде е сниман Марк Хамил между появата си във филмите от първата трилогия Междузвездни войни и продължението от 2017 г., то отговорът е в такива филми с рейтинг 4.4 в IMDb. Тук той изигра главна роля, жалко, че този път не му дадоха светлинен меч.

Soylent Green (1973)

Образ
Образ

Най-старият филм за 2022 г. в списъка.

Според сюжета, до началото на 20-те години на 21 век Земята е замърсена (поради което много видове флора и фауна изчезват) и силно пренаселена - само в Ню Йорк, където се развиват събитията място, повече от 40 милиона живи хора. По-голямата част от градските жители са бедни. Работещата част от населението оцелява благодарение на продуктите на фирма Сойлент, която произвежда дажбата Green Soylent - най-съвършеният хранителен продукт в съвременните условия.

Разбира се, най-важната корпорация на планетата има своите скелети в килера, които са открити от полицейски детектив, разследващ убийството на член на борда на директорите на Soylent.

Убийство онлайн (2021)

Образ
Образ

Трилър от близкото бъдеще, вдъхновен от пандемията от коронавирус. Такива филми вече са заснети и пуснати.

Есен 2022. Масовата паника на жителите на Лос Анджелис заради продължаващата пандемия превръща града в полицейска държава. На фона на личната трагедия на героите от филма (ефектът от някои лекарства ги принуждава да нарушат най-строгия комендантски час), се съобщава, че 2 милиона души умират от covid в света на ден, а Обединеното кралство се превръща в седмата голяма държава, която практически е престанала да съществува.

Мрачна модерна антиутопия с много ниска гледаемост.

Тъмната страна на Луната (1990)

Образ
Образ

2022. Ремонтен космически кораб получава сигнали от тъмната страна на Луната, където членовете на екипажа откриват плаващата совалка Discovery на НАСА (въпреки че НАСА е мъртва от 30 години). След като се скачат със совалката, астронавтите влизат в Дискавъри, където се натъкват на мистично зло. Преди да бъдат нападнати, героите откриват, че совалката е изчезнала през 1992 г. в Бермудския триъгълник и че това е точно 666-ият обект, претърпял подобна съдба.

Geostorm (2017)

Образ
Образ

До 2019 г. поредица от опустошителни природни бедствия, предизвикани от глобалното затопляне, обхващат Земята. За да се справи със заплахата, научната общност на планетата решава да изгради мрежа от орбитални сателити, които ще трябва да защитават планетата от всички катаклизми, като контролират и коригират времето.

Технологията започва да работи успешно, но през 2022 г. в системата настъпва известен срив и сега надеждата на земляните се превръща в основна заплаха за цялото човечество.

Гост от космоса (1993)

Образ
Образ

През 2022 г. четирима затворници с доживотна присъда са изпратени в открития космос, за да спасят изгубен кораб. Положителният резултат от мисията ще им даде шанс за намалена присъда.

След като се качат на изгубения кораб, затворниците и изпратеният с тях капитан се озовават в определен свят на виртуална реалност, където определен Ариел управлява топката, който е в състояние да манипулира хората, принуждавайки ги да се убиват един друг.

Shadows (2019)

Образ
Образ

2022. В света има върколаци и вампири, включително сред служителите, заемащи високи позиции в европейски организации. Убийството на един от тях е поверено да разследва героинята Линдзи Лоън, която самата е потомък на върколаци.

Филмът има най-ниската гледаемост от всички в този списък. Въпреки че, какво има, по-голямата част от изброените картини са забележителни само за годината на събитията, които се случват в тях.

2022: Цунами (2009)

Образ
Образ

Тайландски филм, перфектно отразяващ основната същност на заглавието си. Естествено, ужасни природни явления връхлитат земляните точно през 2022 година. И най-разнообразни - от земетресения до снежни бури. Тайланд току-що получи цунамито.

Escape Impossible (1994)

Образ
Образ

До 2022 г. човечеството е създало идеален затвор. Това е цял остров, наречен Абсолом, където се изпращат затворници, които практически са оставени там сами. Бягството оттам на континента се смята за невъзможно.

Затворниците на острова са разделени на бандити, които са загубили човешки облик и такива, които се опитват (доколкото е възможно) да живеят като цивилизовани хора. И в тази конфронтация явно трябва да има победител. Единственото тъжно е, че началникът на затвора заема страната на първия.

Бъдещата война (2021)

Образ
Образ

През декември 2022 г., точно по време на финала на Световното първенство в Катар (между Бразилия и Шотландия, което вече подчертава фантастичността на филма), на терена се образува портал, от който излизат футуристични войници. Съобщават, че са от бъдещето. Оказва се, че през 2051 г. земляните ще загубят войната с извънземни чудовища.

За да обърнат хода на конфронтацията, обитателите на бъдещето решиха да призоват войниците от миналото. За щастие през 2051 г. стана възможно да се пътува във времето. Обаждането се провежда само сред жителите на 2022 г., които няма да доживеят до 2051 г.

Такива неща! Ако се интересувате от тази тема, вижте нашата публикация за това как 2021 г. беше показана във филмите. Има и много интересни "предсказания" и пресичания.

Препоръчано: