16 Фото сравнения на съвременни животни с техните предци, гледайки които е трудно да повярвате на очите си

Съдържание:

16 Фото сравнения на съвременни животни с техните предци, гледайки които е трудно да повярвате на очите си
16 Фото сравнения на съвременни животни с техните предци, гледайки които е трудно да повярвате на очите си
Anonim

Трудно е да си представим, но преди милиони години обитателите на нашата планета са изглеждали съвсем различно. Като цяло те бяха по-големи, със зъби и по-силни. Техният външен вид имаше много общо с митологичните същества и чудовища, описани в различни исторически и фолклорни източници. Кой знае, може би в тях има доза истина. Благодарение на нея можем да си представим какъв е бил животът на мястото, където сега са построени гъсто населени мегаполиси и земята е стъпкана не от праисторически чудовища, а от обикновени хора.

миеща мечка и хиенодон

Образ
Образ

В сладка миеща мечка бегло се долавят чертите на страховит хищник, който е държал горските обитатели на разстояние преди повече от 25 милиона години. Хиенодонът беше малък по размер, но това не му попречи да влезе в битка с многократно по-големи животни. Мощните челюсти на звяра лесно прегризваха костите и имаха способността да се самоизострят.

Коза и Андрюсарч

Образ
Образ

Никой не би могъл да си представи, че предшественикът на дружелюбните и безобидни парнокопитни е същество, което толкова много прилича на вълк. Andrewsarchus е бил хищник, но еволюционно няма нищо общо с кучетата. Живял на планетата преди повече от 45 милиона години.

Делфин и пакисет

Образ
Образ

Делфините произлизат от полуводни китоподобни, които са били умел ловец и са малки по размер. Пакисет е живял на територията на съвременен Пакистан преди повече от 52 милиона години, ял е риба и е водил самотен живот, плувайки дълго време на повърхността на водата, като съвременен крокодил.

Ленивец и мегатериум

Образ
Образ

Ленивецът е еволюирал сериозно през последните 2 милиона години. Преди това бозайникът се е движел главно на два крака и е тежал повече от 4 тона.

Скариди и Anomalocaris

Образ
Образ

Прародителят на скаридите е един от най-големите хищници, живял преди 520 милиона години. Anomalocaris достига до 2 метра дължина и външно прилича на сегашния калмар.

Жираф и деценатериум

Образ
Образ

Изчезнал роднина на жирафа е живял преди малко повече от 11 милиона години. Външно приличаше повече на антилопа, имаше четири осикони (подобни на рог издатини) на главата си.

Кенгуру и Protocoptodon

Образ
Образ

Protocoptodon е живял на територията на съвременна Австралия преди повече от 1 милион години и е достигал височина от 2-3 метра. Външният му вид е максимално близък до кенгуруто, което познаваме добре.

Кон и Макраухения

Образ
Образ

Macrauchenia приличаше на лама и тапир. Тези безобидни представители на семейството на тревопасните са изчезнали само преди 12 хиляди години. Животните бяха големи и тичаха добре, но това не им помогна да оцелеят. Изчезването се дължи на появата на нови видове хищници и засилената конкуренция между другите копитни за храна и територия.

Костенурка и Еунотозавър

Образ
Образ

Прародителят на костенурките е живял в блатата на Южна Африка преди повече от 259 милиона години.

Пиле и Asterioris maastrichtensis

Образ
Образ

Най-близкият роднина на домашната кокошка изобщо не прилича на праисторическо чудовище. Изчезналата птица приличаше на пъдпъдък, теглото й достигаше само 400 грама. Според учените Астериорис е живял на територията на днешна Белгия преди около 66 милиона години.

Глиган и дезодон

Образ
Образ

Boar е заимствал най-доброто от deodon - масивно тяло, издръжливост и безстрашие. Праисторическото създание имаше характеристики, които позволяват да го припишем както на хищници, така и на тревопасни животни. Деодон може да ловува или да се задоволява с растителна храна. Също така, структурните особености на челюстта също показват странната принадлежност на съществото. Звярът имаше изпъкнали предни зъби и кътници, които бяха отлични за смилане на жилави стъбла на трева. Изчезнал преди повече от 18 милиона години.

Куче и Хеспероция

Образ
Образ

Прародителят на домашните кучета е звяр, който е бил умел хищник. Хеспероцион беше като малка лисица. Живял преди малко повече от 42 милиона години.

Морж и Пуила

Образ
Образ

Малката пуила стана прародител на цяло семейство тюлени. Живял в Арктика преди повече от 20 милиона години.

Коала и Palorchest

Образ
Образ

От земята коалите се преместиха на дърветата. Palorchest, изчезнал само преди 11 хиляди години, имаше мощни предни крайници и голям размер.

Слон и дейнотериум

Образ
Образ

Deinotherium е един от предците на слоновете, живели в Африка. Последните представители са измрели преди 2 милиона години.

Заек и Nuralagus

Образ
Образ

Nuralagus не е бил толкова безвреден като днешните зайци и зайци. Теглото му достигаше повече от 20 килограма, звярът можеше безстрашно да влезе в битката, за да защити себе си и своето потомство.

Еволюцията е невероятна. Трансформацията на някои от древните обитатели се оказва невероятно драматична и зрелищна.

Препоръчано: